Viac ako 80 % Slovákov vníma zvyšovanie dôchodkového veku negatívne

Bratislava 4. marca (TASR) – Priemerný vek obyvateľov EÚ je momentálne približne 40 rokov, pričom takmer tretina obyvateľov Európskej únie má 55 a viac rokov. Od roku 2012 sa aktívna populácia EÚ začne zmenšovať, kým počet ľudí nad 60 rokov bude rásť o približne dva milióny ľudí za rok. Starnutie európskej populácie naznačujú demografické trendy v špeciálnom vydaní Eurobarometra.
Z prieskumu ďalej vyplýva, že Slováci sa neobávajú zvýšenia staršej populácie vo veku nad 65 rokov, no takmer polovica respondentov zároveň vyjadrila presvedčenie, že ľudia vo veku viac ako 55 rokov sú vnímaní na Slovensku negatívne. Mimoriadne negatívne vnímajú Slováci zvyšovanie dôchodkového veku, s čím nesúhlasí až 83 % obyvateľov, pričom len pätina by chcela pokračovať v práci aj po dosiahnutí penzie.
V súvislosti s výzvami, ktoré nás v súvislosti so starnutím populácie čakajú, označila Európska komisia (EK) rok 2012 za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami (ERAS). Hlavnou úlohou ERAS je zvyšovať povedomie o aktívnom starnutí najmä v oblasti zamestnanosti, účasti v spoločnosti a nezávislého života starších ľudí.
„Je veľmi dôležité pomáhať pri motivácii činnosti starších ľudí, zapájať ich a umožňovať i sebarealizovanie v spoločnosti, ale tu musí byť nápomocná aj vláda, nielen dobročinné spolky. Vyjadrovať im dôveru, vieru vo vlastné schopnosti. Mladej generácii vštepovať úctu k starším, k ich vedomostiam, učiť sa z ich skúseností a múdrosti,“ vyjadrila sa jedna zo slovenských ambasádoriek projektu ERAS, herečka Zita Furková.

Súvisiace články

Aktuálne správy