Slováci považujú úrokovú sadzbu pri výbere úverov za najdôležitejšiu

Bratislava 3. marca (TASR) – Slováci sa pri výbere inštitúcie, ktorá im poskytne úver, rozhodujú predovšetkým na základe výšky úrokovej sadzby. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti Cetelem Slovensko, podľa ktorého až 51 % opýtaných dáva toto kritérium na prvé miesto rebríčka dôležitosti a ďalších 18 % ho považuje za druhé najdôležitejšie.
Podmienky úveru sú dôležité pre 41 % opýtaných, aj keď vo väčšine prípadov boli označené až na druhom mieste. Nasleduje rýchlosť spracovania žiadosti a jednoduchosť procesu získania úveru. Na samom konci kritérií sa prekvapivo ocitla dôvera k inštitúcii poskytujúcej úver, ktorú považuje za najdôležitejšiu len 5 % opýtaných.
Hovorkyňa Cetelem Andrea Trebuľová upozorňuje, že pri porovnávaní úverov je dôležité všímať si aj parametre ako dĺžka splácania a výška úveru. Ďalej treba pozornosť venovať ročnej percentuálnej miere nákladov (RPMN), ktorá informuje aj o poplatkoch spojených s úverom, sankčným poplatkom, ktoré sa môžu vyskytnúť v prípade nedodržania termínu splatnosti, výške mesačnej splátky, či možnosti poistenia schopnosti splácať úver v prípade nepriaznivých situáciách, akou je napríklad práceneschopnosť alebo hospitalizácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy