Nemecký export tento rok vzrastie viac ako o 3 %

Berlín 3. marca (TASR) – Aj napriek pribrzdeniu na konci vlaňajška očakáva spolkový zväz nemeckého priemyslu BDI v najbližších mesiacoch pokračovanie rastu nemeckého zahraničného obchodu. Podnikateľská nálada sa v Nemecku od začiatku roka zlepšila a tento rok by sa mal export zvýšiť o viac než 3 %, tvrdí denník Die Welt s odvolaním sa na správu BDI.
"Vyhliadky nemeckých exportérov sa zlepšujú," povedal Weltu Markus Kerber z BDI. Dodal, že zväz očakáva v tomto roku nárast nemeckého vývozu o vyše 3 %.
Nemeckým exportérom došiel na konci rekordného roka 2011 dych. Podľa údajov spolkového štatistického úradu hodnota nemeckého exportu vlani po prvý raz prekročila 1 bilión eur. V porovnaní s rokom 2010 vyskočila o 11,4 % na 1,06 bilióna eur. V decembri však v medzimesačnom porovnaní vývoz prekvapivo prudko klesol. Na kalendárne a sezónne upravenej báze sa znížil o 4,3 %, čo bol najprudší prepad od januára 2009, kedy sa v dôsledku finančnej krízy medzimesačne znížil o 6,5 %.
Od konca minulého roku sa však nálada exportérov opäť výrazne zlepšila, citoval Welt autorov aktuálnej prognózy. K tomu prispela napríklad aj dohoda eurozóny na druhom balíku pomoci pre Grécko rovnako ako prekvapivo pozitívne makroekonomické údaje z USA. Vývoz okrem toho podporuje aj slabé euro.

Súvisiace články

Aktuálne správy