Crédit Agricole odchádza z ČR a vraj chce odísť aj zo Slovenska

Francúzska banka Crédit Agricole v regióne strednej a východnej Európy zostane podľa anonymného zdroja v Rusku a Poľsku, okrem Česka zatvorí svoje pobočky v Maďarsku a na Slovensku

Francúzska investičná banka Crédit Agricole sa stiahne z českého trhu. Už dokonca prestala poskytovať úvery. „Povedali nám, že v Čechách končí,“ povedal generálny riaditeľ firmy, ktorú banka Crédit Agricole financovala. Banka sa tak z Česka, kde mala na konci minulého roka 84 zamestnancov, stiahne po takmer dvadsiatich rokov fungovania. „Je to pravda. Crédit Agricole zatvára polovicu svojich zahraničných pobočiek a dcér,“ povedal iný zdroj z bankových kruhov, ktorý nechcel byť menovaný. Podľa neho francúzska banka v regióne strednej a východnej Európy zostane v Rusku a Poľsku. Okrem Česka potom zatvorí svoje pobočky v Maďarsku a na Slovensku.

Hovorkyňa Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Anne Robert sa k odchodu banky nechcela vyjadrovať a len stroho skonštatovala, že situáciu nebude komentovať. Dôvodom odchodu by mohla byť konsolidácia celej skupiny. „Keď budem veľmi zlý, tak odišli, pretože zrejme zistili, že expandovať do zahraničia, keď to neviem robiť ani doma, nie je to pravé,“ dodal zdroj z bankových kruhov. Skupina Crédit Agricole vykázala za minulý rok čistú stratu 1,47 mld. eur.

Pôvod slovenskej pobočky Crédit Agricole siaha do roku 1993. Vtedy vznikla Credit Lyonnais Bank Slovakia, ktorá sa koncom mája 2004 premenovala na Calyon Bank Slovakia. Tá začiatkom júna 2006 predala svoje pohľadávky a záväzky novovzniknutej pobočke Calyon S.A. a následne sama vstúpila do likvidácie. Začiatkom februára 2010 sa skupina Crédit Agricole rozhodla zjednotiť svoje dcéry pod spoločnú značku. Crédit Agricole Corporate and Investment Bank S.A., pobočka zahraničnej banky bola do Obchodného registra SR zapísaná 9. marca 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy