Stav úverov na bývanie stúpol na 12,072 mld. eur

Objem úverov na bývanie sa za posledných dvanásť mesiacov zvýšil takmer o 1,3 mld. eur

Ku koncu januára bol stav úverov na bývanie vo výške 12,072 mld. eur a za posledných dvanásť mesiacov sa zvýšil takmer o 1,3 mld. eur. Za týmto viac ako miliardovým prírastkom stoja tradične iné úvery na nehnuteľnosti, ktoré v súčasnosti banky poskytujú častejšie než klasické hypotekárne úvery. Objem sa zvýšil o 1,173 mld. eur na 6,232 mld. eur. Iné úvery tak tvorili viac ako polovicu z celkového objemu úverov na nehnuteľnosti. Hypotekárne úvery tvorili 32,7 % a úvery stavebného sporenia 15,7 %. Vyplýva to z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska.

Z celkových úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa podiel 26,40 %. Nasledovala VÚB banka s podielom na celkovom objeme úverov 21,98 %. Treťou v poradí bola Tatra banka s podielom 13,72 %, no v tesnom závese s podielom 13,70 % bola Prvá stavebná sporiteľňa. V klasických hypotékach dominuje naďalej VÚB so 46,45-percentným podielom, s odstupom nasledovaná Tatra bankou, ktorá evidovala 19,88 % z objemu hypoték. V iných úveroch na nehnuteľnosti dominuje zase Slovenská sporiteľňa s podielom 43,49 %, druhou v poradí je VÚB banka s 13,14 %. Pri úveroch stavebného sporenia mala najväčší podiel Prvá stavebná sporiteľňa, a to až 87,50 %.

Úvery na nehnuteľnosti poskytuje 19 bánk. Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy