OTP Banka dosiahla vlani zisk 1,1 mil. eur

Kým v roku 2010 vykázala OTP Banka Slovensko stratu 3,5 mil. eur, za rok 2011 zaznamenala čistý zisk 1,1 mil. eur

OTP Banka Slovensko dosiahla v minulom roku zisk vo výške 1,1 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to výrazný pozitívny nárast, keďže za rok 2010 vykázala stratu 3,5 mil. eur. Cieľom minulého roka bolo zracionalizovať a ďalej zefektívniť procesy, a preto banka prešla viacerými zmenami. Menila sa štruktúra klientskej bázy s primárnym zameraním na retailových a malých a stredných podnikateľov, čo sa prejavilo v raste bilančných objemov týchto segmentov. „Výrazne sme zvýšili dynamiku úverov poskytnutých obyvateľom a v silnejúcom konkurenčnom tlaku na primárne zdroje sme narástli aj v objeme klientskych depozít,“ povedal člen predstavenstva banky Rastislav Matejsko.

Najdôležitejším zdrojom hospodárskeho výsledku bol podľa vyjadrení banky čistý úrokový výnos so sumou 39,9 mil. eur, ale aj mierna redukcia prevádzkových nákladov, ktoré medziročne klesli o 1,3 %. Vzhľadom na skvalitnenie úverového portfólia sa v medziročnom porovnaní znížila strata z rizík na úvery a podsúvahu na 11,6 mil. eur, teda o 27,1 %. Hodnota vlastného imania banky sa zvýšila o 11,7 % na 98,9 mil. eur. Retailové vklady narástli v medziročnom porovnaní o 2,75 % a retailové úvery vzrástli o 13,9 %.

OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

Súvisiace články

Aktuálne správy