Starobnému fondu majú pomôcť iné fondy sumou 224,5 mil. eur

Starobný penzijný fond, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa, by totiž v tomto roku bez finančnej pomoci z iných fondov skončil s deficitom takmer 703,9 mil. eur.

Do fondu starobného poistenia, z ktorého sa vyplácajú starobné a predčasné starobné penzie, má v tomto roku ísť z iných, prebytkových fondov Sociálnej poisťovne 224,5 mil. eur. Vyplýva to z návrhu postupu Sociálnej poisťovne pri vykrývaní deficitu v dôchodkovom poistení v roku 2012, o ktorom rokovala dozorná rada poisťovne. Starobný penzijný fond by totiž v tomto roku bez finančnej pomoci z iných fondov skončil s deficitom takmer 703,9 mil. eur. Tento deficit sa má pritom vykryť najmä presunutím prostriedkov z rezervného fondu solidarity v sume 746,4 mil. eur. V posledných dvoch mesiacoch tohto roka plánuje poisťovňa presunúť spomínaných 224,5 mil. eur z ostatných prebytkových fondov sociálneho poistenia. Starobný fond by tak tento rok ukončil s prebytkom 267 mil. eur, čo by umožnilo plynulé vyplácanie dávok z tohto fondu.

Sociálna poisťovňa môže aj v rokoch 2012 a 2013 využívať prostriedky z prebytkových fondov na vykrývanie deficitu vo fondoch, v ktorých nie je dostatok prostriedkov na výplatu dávok. Umožňuje jej to novela zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament schválil začiatkom decembra minulého roka. O takomto prevode rozhoduje generálny riaditeľ poisťovne po predchádzajúcom súhlase dozornej rady. Presúvanie prostriedkov z prebytkových fondov do deficitného dôchodkového fondu je pritom každoročnou praxou poisťovne od roku 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy