Kurz eura stagnuje na úrovni 1,33 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 2. marca (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny dnes ráno stagnoval. Trh sa sústredí na summit Európskej únie, tvrdia devízoví obchodníci.
Dnes ráno sa euro predávalo po 1,3301 USD, to znamená, že jeho kurz zostal rovnaký ako vo štvrtok (1. 3.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,3312 (v stredu: 1,3443) USD/EUR.
Dnes sa neočakáva zverejnenie žiadnych relevantných makroekonomických údajov. Impulzom pre pohyb na devízovom trhu môže byť len summit lídrov EÚ. Podľa devízového experta Commerzbank Lutza Karpowitza sa lídri únie snažia vyriešiť neriešiteľnú úlohu, ktorou je podpora rastu pri pokračujúcej konsolidácii verejných financií.
Ďalšou témou, ktorá síce nie je súčasťou oficiálnej agendy, je možné navýšenie stáleho Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý má vzniknúť v lete. Podľa mediálnych správ Nemecko pomaly ustupuje od zásadného odmietania tejto myšlienky. Karpowitz však tlmí optimizmus: "Kto čaká nejakú odpoveď, bude si musieť ešte počkať." Lídri členských štátov o tom totiž zrejme rozhodnú až koncom marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy