Ministri financií eurozóny poverili EFSF, aby vydal dlhopisy

Brusel 1. marca (TASR) – Ministri financií eurozóny poverili Európsky fond finančnej stability (EFSF), aby vydal dlhopisy pre grécku swapovú operáciu. Oznámil to dnes predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií, Jean-Claude Juncker, podľa ktorého Grécko podniklo presvedčivé a rýchle kroky vo veci štrukturálnych reforiem.
Grécky parlament dnes nadránom schválil škrty v dôchodkovom a zdravotníckom systéme a splnil tak ďalšiu podmienku medzinárodných veriteľov na poskytnutie záchranného úveru za 130 miliárd eur, ktorý má zabrániť neriadenému bankrotu krajiny.
Na druhom balíku pomoci sa budú podieľať aj súkromní veritelia, ktorí súhlasili s tzv. swapovou operáciou, teda s výmenou gréckych dlhopisov za nové s dlhším termínom splatnosti a s odpísaním viac ako 70 % z hodnoty gréckeho dlhu.
Európski lídri sa dnes zišli v Bruseli na summite Európskej únie (EÚ). Jeho hlavnou témou nie je síce záchrana Grécka, ale vypočujú si správu Junckera, ktorý krátko pred summitom zorganizoval stretnutie ministrov financií eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy