Nečas odmietol úvahy, že Česká republika bude v EÚ izolovaná

Brusel 1. marca (TASR) – Český premiér Petr Nečas po príchode do Bruselu, kde sa dnes večer začne dvojdňový summit EÚ, odmietol úvahy o tom, že Česká republika sa odmietaním podpisu medzivládnej fiškálnej dohody izoluje.
"Ideme sem najmä s tým, že do záverov Európskej rady chceme presadiť viac zo spoločného listu 12 krajín, čo samo osebe poukazuje na to, že nie sme izolovaní. Skôr naopak, lebo patríme medzi iniciátorov tohto listu," uviedol Nečas. Český premiér upozornil, že zo šiestich najväčších krajín EÚ sú štyri zapojené do iniciatívy, ktorú podporuje aj Česká republika.
Dvanásti predsedovia vlád 20. februára vyzvali na výraznejšiu liberalizáciu v rámci jednotného trhu s cieľom posilniť ekonomický rast v EÚ a pomôcť regiónu dostať sa zo súčasného hospodárskeho útlmu. List, ktorý podpísali predsedovia vlád Veľkej Británie, Írska, Holandska, Talianska, Španielska, Estónska, Lotyšska, Českej republiky, Poľska, Slovenska, Fínska a Švédska, poslali predsedovi Európskej komisie (EK) Josému Manuelovi Barrosovi a predsedovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuymu.
"My chceme, aby tu bola razantnejšia cesta k dokončeniu vnútorného trhu a zvýšeniu konkurencieschopnosti, lebo to je jediné riešenie ekonomických problémov EÚ," povedal Nečas.
Český premiér zároveň vysvetlil, že podľa jeho názoru v EÚ treba rýchlejšie liberalizovať trh so službami, keďže 80 % hrubého domáceho produktu (HDP) únie je tvorených práve sektorom služieb, ale 60 % všetkých služieb nie je súčasťou vnútorného európskeho trhu. Zároveň dodal, že ČR sa bude zasadzovať, aby sa dôsledne liberalizoval trh s energiami, pričom do roku 2014 by sa mal otvoriť takzvaný tretí energetický balíček.
Ďalším nevyhnutným opatrením na oživenie európskej ekonomiky je podľa neho otvorenie spoločného digitálneho trhu, ktorý sľubuje obrovský potenciál tak pre českú, ako aj pre európsku ekonomiku.
"Som presvedčený, že dôležitejšie je to, čo smeruje k dokončeniu vnútorného trhu a urýchleniu ekonomického rastu. To je kľúčové. Lebo rast je založený skôr na spoločnom trhu, až potom na spoločnej mene," zhodnotil Nečas postoj svojej krajiny k fiškálnej dohode, ktorú okrem neho a britského premiéra Davida Camerona v druhý deň summitu podpíšu všetci ostatní európski lídri.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) dan gl

Súvisiace články

Aktuálne správy