V druhem kole sa o lacné úvery od ECB uchádzali banky z jadra eurozóny

Londýn 1. marca (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) na konci februára ponúkla bankám v eurozóne balík lacných trojročných úverov, už druhýkrát za dva mesiace. Medzi prvým a druhým kolom tendra je však obrovský rozdiel. A to nielen v tom, že počet bánk, ktoré vo februári prejavili záujme o pôžičku, oproti decembru stúpol takmer na dvojnásobok, ale najmä v tom, ktoré banky sa uchádzali o peniaze od ECB. Konštatuje to dnes na svojej internetovej stránke londýnsky denník Financial Times.
Zvlášť fakt, že do tendra o lacné úvery sa vo februári zapojili najmä menšie banky z eurozóny, signalizuje, že sa možno mení dôvod, pre ktorý sa o tieto peniaze uchádzajú. Navyše, väčšina zo zhruba 800 účastníkov druhého kola bola z tzv. jadra eurozóny čiže z kľúčových ekonomík na čele s Nemeckom. Teda nie zo zadlžených okrajových štátov, pri ktorých sa očakáva, že tamojšie banky zápasia s nedostatkom likvidity.
ECB však väčšiu účasť malých bánk, vrátane finančných divízií automobiliek, víta. Považuje ju za dobrú správu z hľadiska udržania toku úverov, pretože menšie banky zvyčajne pomáhajú malým a stredným firmám.
Ale potrvá celé mesiace, kým sa slabé čísla o úveroch pre tieto firmy zlepšia. Viacerí analytici predpovedajú, že aj napriek zvýšeniu likvidity budú banky opatrné pri poskytovaní pôžičiek v neistých časoch. Pritom práve obavy zo zastavenia úverov pre firmy sú jedným z dôvodov, pre ktoré sa ECB rozhodla ponúknuť bankám lacné peniaze.
Po prvom kole sa totiž špekulovalo, že niektoré banky z okrajových štátov využili takto získané peniaze na nákup dlhopisov svojich vlád, aby im pomohli zastaviť rast výnosov. Kritici ale upozorňujú, že sa tak znižuje tlak na vlády, aby pristúpili k reformám.
Navyše, dlhodobé a lacné pôžičky od ECB nemôžu nahradiť funkčný trh medzibankových úverov alebo vyriešiť dlhovú krízu.
Namieste je teda otázka: uskutoční sa aj tretí tender ECB? Podľa niektorých analytikov to nemožno vylúčiť. A bez ohľadu na finančné potreby jednotlivých bánk poskytnutie likvidity zo strany ECB dramaticky znižuje obavy trhov z krachu bánk v štýle Lehman Brothers.

Súvisiace články

Aktuálne správy