Absolvent vysokej školy zarobí podstatne viac

Bratislava 1. marca (TASR) – Absolutórium z vysokej školy prinesie slovenskému zamestnancovi o 150.000 eur vyšší celoživotný zárobok. Stredoškolsky vzdelaní ľudia totiž počas celého produktívneho veku zarobia spravidla 380.000 eur, zamestnanci so skončenou vysokou školou však takmer 530.000 eur. A to napriek tomu, že vysokoškoláci začínajú reálne pracovať zvyčajne o päť rokov neskôr než stredoškoláci. Vyplýva to z údajov celoštátneho štatistického zisťovania o cene práce ISCP vypočítaných spoločnosťou Trexima Bratislava.
„Za celý život si vysokoškolsky vzdelaný zamestnanec za predpokladu neustáleho zamestnania zarobí o 23 % viac ako zamestnanec so stredoškolským vzdelaním,“ tvrdí František Foltán, analytik úseku štatistík a prognózovania Treximy Bratislava. Vzhľadom na skutočnosť, že vstup na trh práce nenastáva v prípade vysokoškolákov a stredoškolákov v rovnakom čase, je na porovnanie miezd najvhodnejším ukazovateľom práve celoživotný zárobok.
Spoločnosť analyzovala medián miezd na Slovensku podľa vzdelania a veku zamestnancov, pretože medián reálnejšie zobrazuje situáciu na trhu práce (priemerná mzda je pre dve tretiny zamestnancov nedosiahnuteľná).
Podľa údajov platí aj to, že zamestnávatelia za titul zvyčajne radi priplatia aj vtedy, ak si pozícia univerzitné vzdelanie nevyžaduje. „Absolventi stredných škôl, ktorí v jednej organizácii pracujú na rovnakej pozícii ako absolventi vysokých škôl, majú mesačnú mzdu nižšiu v priemere o 16,66 %,“ hovorí Foltán.
TREXIMA Bratislava je špecializovaná výskumno-štatistická a poradensko-konzultačná spoločnosť, ktorá sa od roku 1992 zaoberá aktivitami v oblasti štatistických zisťovaní miezd, zamestnanosti, riadenia ľudských zdrojov a komplexnej produktivity. Na základe komplexného poznania jednotlivých aspektov trhu práce implementujú know-how v oblasti informačných systémov zameraných na zabezpečenie informačných potrieb záujemcov.
TASR informoval Ľubomír Kadlečík zo spoločnosti TREXIMA.

Súvisiace články

Aktuálne správy