Objem úverov na bývanie padol v januári na dvojročné minimum

Napriek januárovému prepadu však podľa spoločnosti Fincentrum nemožno hovoriť o trende poklesu, skôr ide o "návrat k normálu"

V januári si Slováci požičali na bývanie podľa poradenskej spoločnosti Fincentrum najmenej za posledné dva roky. Poskytnutý objem úverov na bývanie 153 mil. eur znamená medzimesačný prepad o 51 % a medziročný o 22 %. Január je síce podľa Fincentra tradične slabší mesiac, no takýto prepad podľa nich naznačuje, že za poklesom netreba vidieť len sezónny výkyv. „Január 2011 bol historicky najsilnejší a domáci trh je limitovaný, takže korekcia rastu bola očakávaná,“ povedal analytik Fincentra Ján Porázik.

Niektorí Slováci navyše podľa Porázika pod vplyvom makroekonomického vývoja odďaľujú kúpu nehnuteľností. Banky zároveň v januári podľa neho takmer vôbec marketingovo nekomunikovali úvery na bývanie. Napriek všetkým týmto faktorom však ale nemožno hovoriť o trende poklesu. „Presnejšie by bolo použiť termín návrat k normálu. Očakávame, že v jarných mesiacoch sa objem hypoték zvýši, aj keď výrazné medziročné rasty asi vidieť nebudeme,“ skonštatoval Porázik.

Objem spotrebiteľských úverov sa v januári medzimesačne znížil o 33,4 % na 72,2 mil. eur, ktorý je po vysokých vianočných objemoch podľa Fincentra bežný. V medziročnom porovnávaní však poskytnutých 72 mil. eur znamená nárast o 25,3 %. „Z pohľadu spotrebiteľských úverov sú tradične najsilnejšie predvianočné mesiace november a december, v januári prichádza útlm. Medziročný rast objemu úverov však potvrdzuje, že Slováci neobmedzili úverovanie zo strachu pred zhoršením ekonomického prostredia, a nie je dôvod obávať sa, že by sa trh s úvermi zastavil,“ doplnil Porázik.

Veľmi zle sa začal nový rok podľa Fincentra pre stavebné sporiteľne, ktoré zápasia s dlhodobým poklesom záujmu a podľa údajov Národnej banky Slovenska v januári zažili dramatický prepad. V rámci stavebných úverov poskytli 432 tis. eur a medziročne je to zníženie o 73 %, medzimesačne o 71 %. Rovnako slabé čísla boli aj v segmente stavebných medziúverov, kde požičaných 2,6 mil. eur predstavuje medziročný pokles o 83 % a medzimesačný až o 92 %. V januári tak stavebné sporiteľne požičali asi len desatinu svojho minuloročného priemeru. „Významnú úlohu tu zohrali snahy vlády obmedziť poberanie štátnej prémie, čo sa odzrkadlilo na tom, že mnohí klienti požiadali o úver ešte v minulom roku,“ dodal Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy