Z prostriedkov na informatizáciu štát vyčerpal 101,2 mil. eur

Čerpanie európskych prostriedkov na informatizáciu spoločnosti vo februári prekročilo plánovanú hodnotu o 2,7 mil. eur. „I keď v januári 2012 bolo čerpanie o niečo nižšie, ako bolo plánované, už vo februári sa podarilo prekročiť plánovanú hodnotu čerpania o 2,7 mil. eur,“ uviedlo vo štvrtok ministerstvo financií. Celkové čerpanie Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) tak na konci druhého mesiaca tohto roku dosiahlo 101,2 mil. eur, čo predstavuje 10,2 % z alokovaných prostriedkov zo štrukturálnych fondov v objeme 993 mil. eur.

V tomto roku pritom musí Slovensko z prostriedkov na informatizáciu vyčerpať 155,8 mil. eur, aby tak dosiahlo úroveň čerpania pre celý program OPIS aspoň vo výške 227,4 mil. eur. „Momentálne plánované čerpanie nie je ohrozené a pokračuje sa v príprave písomných vyzvaní pre ďalšie projekty,“ ubezpečil rezort financií.

V minulom roku bolo v rámci prvej prioritnej osi OPIS-u, ktorá je zameraná na elektronizáciu verejnej správy a rozvoj elektronických služieb, vyhlásených osem písomných vyzvaní v celkovej hodnote 183 mil. eur. Pri troch z nich už pritom prebehlo odborné hodnotenie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Tento rok boli vyhlásené zatiaľ tri písomné vyzvania, medzi nimi aj na projekt Ústredného portálu verejnej správy, ktorý je kľúčovým projektom pre ďalšie projekty, keďže tie by sa naň mali napojiť. Celková alokácia týchto troch vyzvaní je 76,4 mil. eur. Ministerstvo financií pripravuje písomné vyzvania aj na ďalších sedem projektov s celkovou alokáciou vo výške 107,5 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy