Označovanie mäsových a mliečnych výrobkov sa zmení

Podľa ministra Simona budú musieť mať mäsové a mliečne výrobky na obale uvedený dátum, kedy boli krájané a rozvážané, aby bol spotrebiteľ chránený.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 1. marca (SITA) – Vyhlášky týkajúce sa mäsových výrobkov, mliečnych výrobkov a bryndze, ktoré pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, by mali vstúpiť do platnosti do troch mesiacov. Povedal to vo štvrtok na tlačovej besede minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Podľa jeho slov ide pri mäsových a mliečnych výrobkoch o ich krájanie a rozvážanie, pričom na výrobkoch musí byť uvedený dátum krájania a rozvážania. „Napríklad v obchode je veľké množstvo šunky nakrájané už niekoľko dní a spotrebovať ho máte do 48 hodín, je preto treba vedieť, kedy bola nakrájaná,“ uviedol minister. Toto označovanie je v prospech ochrany, kvality bezpečnosti a zdravia spotrebiteľov. Vyhláška bude podľa slov ministra obsahovať aj prílohy – napríklad špekačky a párky nebudú môcť obsahovať hydinový separát.

Taktiež na mliečnych výrobkoch bude musieť byť podľa vyhlášky uvedený dátum krájania a rozvážania, aby bol spotrebiteľ ochránený. „Osobitná vyhláška ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa týka aj bryndze,“ informoval minister. Bryndza musí obsahovať minimálne 50 % ovčej hrudky, čo musí byť na obale uvedené spolu s dátumom rozvážania. „Takisto bryndzová nátierka musí obsahovať 50 percent bryndze, inak nepôjde o bryndzovú nátierku,“ povedal Simon. Tieto podmienky bude musieť dodržiavať akýkoľvek výrobca, ktorý bude bryndzu a bryndzové výrobky vyrábať, respektíve dovážať ich na Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy