Slovensko zatiaľ nemá problém s krátkodobým financovaním

Bratislava 16. januára (TASR) – Slovensko zatiaľ nemá problém s umiestnením svojho krátkodobého dlhu na finančných trhoch, o čom podľa analytikov svedčí aj dnešný predaj štátnych pokladničných poukážok (ŠPP) s takmer ročnou splatnosťou v objeme 294,5 milióna eur. "Horšie je to však s dlhodobejšími splatnosťami, kde emisie neprebiehajú tak hladko, čo ukazuje aj čiastočný prechod od dlhodobého ku krátkodobému financovaniu," vysvetlil pre TASR analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.
Ako však pre TASR pripomenula analytička Poštovej banky Dana Špacírová, krátkodobé emisie sa pre štát za uplynulý rok predražili. "Splatné pokladničné poukážky, ktoré boli emitované v rovnakom čase pred rokom, nakúpili investori pri priemernom akceptovanom výnose 1,45 %. Dnešná aukcia priniesla výnos o 0,52 percentuálnych bodov vyšší ako vlani, teda 1,97 %," vyčíslila.
Podľa nej sa tak potvrdilo, že náklady Slovenska na financovanie dlhu v poslednom období vzrástli. "Ak by dnes Slovensko predalo štátne pokladničné poukážky pri rovnakom výnose ako vlani, na úrokoch by ušetrilo približne 1,5 milióna eur," podčiarkla.
Zvyšovanie rizikových prirážok dlhopisov potvrdzuje aj analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo, napriek tomu však dnešnú aukciu považuje za úspešnú, či už vďaka vysokému pomeru medzi dopytom a objemom emisie, alebo dosiahnutému výnosu a rizikovej prirážke v porovnaní s referenčnými cennými papiermi.
"Spolu s minulotýždňovou emisiou eurobondov na medzinárodnom trhu tak aj nedávne emisie na domácom trhu potvrdzujú, že Slovensko dokáže refinancovať svoj splatný verejný dlh vo vlastnej réžii bez výraznejších problémov, ako to zodpovedá jeho stále relatívne vysokému investičnému ratingovému hodnoteniu," zdôraznil ekonóm.
Dnešná aukcia prebehla len niekoľko dní po tom, ako v piatok (13.1.) agentúra Standard & Poor’s oznámila zníženie ratingu deviatim krajinám eurozóny, vrátane Slovenska, o jeden alebo dva stupne. O trojáčkový rating prišlo Francúzsko a Rakúsko. Ďalšími krajinami, ktorým S&P znížila rating, boli Slovensko, Taliansko, Španielsko, Cyprus, Portugalsko, Slovinsko a Malta.

Súvisiace články

Aktuálne správy