Výška štátnej prémie sa v budúcom roku nezmení

Aj v novom roku 2012 ostávajú v platnosti pôvodné podmienky o stavebnom sporení, ktorými sa systém riadil doteraz. Stavebný sporiteľ pri uplatnení nároku na zákonom stanovenú maximálnu sumu štátnej prémie 66,39 eura bude musieť vložiť na účet stavebného sporenia necelých 664 eur. Prémia tak predstavuje 10 % z ročných vkladov. „Okrem štátnej prémie sú vklady zhodnocované dvoma percentami ročne,“ povedal generálny riaditeľ ČSOB stavebnej sporiteľne Ľubomír Kováčik.

Ministerstvo financií chcelo presadiť zmeny vo vyplácaní štátnej prémie. Jej výška mala byť 15 eur. Malo sa zrušiť určovanie prémie podľa vzorca, ktorý zohľadňuje predovšetkým výšku úrokových sadzieb štátnych dlhopisov. Neskôr sa mala prémia určovať v zákone o štátnom rozpočte. Nárok na plnú jej výšku má aj klient, ktorý uzavrie zmluvu napríklad aj v poslednom dni tohto roka. To bola tiež jedna z vecí, ktorú ministerstvo financií vytýkalo a chcelo zmeniť. Novela taktiež upravovala výšku poplatkov a zrušenie poberania štátnej prémie počas čerpania medziúveru.

V novom roku sprostredkovateľská spoločnosť Finanzpartner neočakáva výrazné nárasty nových obchodov. „Nestabilita politických rozhodnutí na samotný systém stavebného sporenia má nateraz výrazný vplyv na atraktivitu samotného produktu, hlavne vo fáze sporenia,“ povedal člen predstavenstva firmy Finanzpartner Igor Čečko. No vzhľadom na neschválenie novely zákona a na pripravované novinky v novom roku Wüstenrot stavebná sporiteľňa predpokladá, že by sa to malo pozitívne premietnuť aj do obchodných výsledkov, pokiaľ nenastanú ďalšie politické komplikácie s následným oslabením podpory financovania bývania na Slovensku. Krízové roky tento uzavretý finančný systém, akým stavebné sporenie je, ani v minulosti, napríklad v rokoch 2008 a 2009, podľa Prvej stavebnej sporiteľne do významnej miery neovplyvnili.

Kým v minulosti výšku štátnej prémie upravoval každoročne zákon o štátnom rozpočte, od januára 2005 sa počíta už podľa vzorca, ktorý zohľadňuje predovšetkým výšku úrokových sadzieb štátnych dlhopisov. Ešte pred niekoľkými rokmi sa zákon o stavebnom sporení neustále menil, menila sa aj výška štátnej prémie. Podľa stavebných sporiteľní tieto zmeny klientov zneisťovali. Pôvodná výška štátnej prémie 199,2 eura bola zachovaná do roku 2000, odvtedy sa každým rokom znižovala a menil sa aj vymeriavací základ. Aktuálna výška štátnej prémie 66,39 eura je platná od roku 2006.

Súvisiace články

Aktuálne správy