Vláda zo Zákonníka práce vypustila minimálne mzdové nároky

Vláda dnes schválila návrh novely Zákonníka práce. Jedinou zmenou oproti pôvodnému návrhu novely pracovného kódexu, ktorú schválila vláda, je vypustenie ustanovenia o minimálnych mzdových nárokoch.Dnes to potvrdila hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Slavomíra Sélešová.

BRATISLAVA – Vláda dnes schválila návrh novely Zákonníka práce. Jedinou zmenou oproti pôvodnému návrhu novely pracovného kódexu, ktorú schválila vláda, je vypustenie ustanovenia o minimálnych mzdových nárokoch.
Dnes to potvrdila hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Slavomíra Sélešová. Túto zmenu podľa nej presadil minister hospodárstva Juraj Miškov. Vláda tak vyhovela požiadavke zamestnávateľov, keďže vypustenie tohto ustanovenia žiadala Republiková únia zamestnávateľov aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Minimálne mzdové nároky predstavujú šesť úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Minimálna mzda napríklad upratovačky je v súčasnosti vďaka tomu nižšia než minimálna mzda účtovníčky a tá je zasa nižšia než minimálna mzda pracovníka v riadiacej funkcii.

Každý zamestnanec by mal mať tak ako v súčasnosti štandardnú najviac trojmesačnú skúšobnú lehotu. Výnimkou budú vedúci zamestnanci, ktorých skúšobná lehota bude najviac 6 mesiacov. V kolektívnej zmluve sa však môže skúšobná lehota u oboch skupín predĺžiť o ďalšie najviac tri mesiace. Navrhovaná novela Zákonníka práce ruší súčasný súbežný nárok na výpovednú lehotu a čerpanie odstupného. Výpovedná lehota by sa pritom pri pracovných pomeroch trvajúcich do jedného roka mala skrátiť zo súčasných dvoch na jeden mesiac.

Na zamestn…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy