CRA Rating Agency prezentovala hodnotenie OPF v SR za marec 2003

Ratingová agentúra CRA Rating Agency začiatkom apríla realizovala v poradí už tretie mesačné hodnotenie v tomto roku otvorených podielových fondov s domicilom v Slovenskej republike.

Akciové fondy


V marcovom CRA Fond Scoringu bolo v skupine akciových fondov hodnotených celkom
9 subjektov. V tejto skupine sa v medzimesačnom porovnávaní udiali dve zmeny, ktoré zmenili rozloženie síl na dne skupiny. Zhodný vzostup o jednu hviezdičku znamenali fondy JTAM – Hi-tech akciový a TAM – Európsky technologický. Prvý menovaný fond sa tak vrátil na úroveň svojho hodnotenia za január 2003, TAM – Európsky technologický sa vďaka jednohviezdičkovému prírastku po dvoch mesiacoch vymanil z chvosta skupiny. V čele hodnotených akciových fondov sa s piatimi hviezdičkami aj po marcovom hodnotení s výrazným odstupom usadil JTAM – Renta globálny akciový. Najhoršie hodnoteným fondom za marec bol IAM – Globálny technologický, ktorý v rámci CRA Fond Scoringu nezískal viac ako jednu hviezdičku už od hodnotenia realizovaného k 28.6.2002.

Dlhopisové fondy


Do hodnotenia skupiny dlhopisových fondov za marec 2003 opäť vstúpilo celkom 12 fondov. V tejto skupine sa v marci udiali celkom dve zmeny. Zlepšenie o jednu hviezdičku – z troch na štyri, zaznamenal fond Investičnej a Dôchodkovej – 1. PF Slnko. Naopak fond TAM – Euro dlhopisový stratil jednu hviezdičku a s dvomi hviezdičkami sa prepadol z priemeru skupiny, kde bol od hodnotenia realizovaného k 4.10.2002. Najlepšími fondmi v skupine aj naďalej zostávajú s piatimi hviezdičkami Sporo – Korunový dlhopisový, TAM – Korunový dlhopisový a VÚBAM – Korunový. Naopak na opačnom póle skupiny zatiaľ zostávajú s jednou hviezdičkou fondy VÚBAM – Dolárový a TAM – Dolárový dlhopisový.

Zmiešané fondy


V skupine zmiešaných fondov bolo za marec 2003 hodnotených celkom 8 fondov
v nezmenenom poradí ako predchádzajúci mesiac. Táto skupina opäť potvrdila svoje veľmi stabilné rozloženie výsledkov. Jediný rozdiel v medzimesačnom porovnaní sme zaznamenali pri fonde IAM – Medzinárodný vyvážený, ktorý o jednu hviezdičku posilnil a dosiahol rovnako ako fond VÚBAM – Vyvážený rastový dvojhviezdičkové hodnotenie. Najlepšími päťhviezdičkovými fondmi v rámci skupiny sú PP – Bonus, PP – Eurofond a TAM – Korunový akciovo-dlhopisový. Na opačnom póle skupiny stabilne zostávajú TAM – Medzinárodný akciovo-dlhopisový a Amslico – Zahraničný rastový, ktorý v rámci hodnotenia metódou CRA Fond Scoringu vyššie ako jednohviezdičkové hodnotenie ešte nezískal.

Hodnotenia jednotlivých fondov nájdete na tejto stránke

Súvisiace články

Aktuálne správy