Pozitívom vlády je stransparentnenie obstarávania

Vôbec najhorším opatrením novej vlády je podľa hodnotenia odborníkov v rámci projektu HESO poskytnutie vianočného príspevku dôchodcom aj v roku 2010. Kabinet Ivety Radičovej tak podľa nich pokračuje v populizme predchádzajúcej vlády.

Najreformnejšími opatreniami novej vlády Ivety Radičovej boli v treťom štvrťroku podľa odborníkov predovšetkým iniciatívy vedúce k stransparentneniu verejného obstarávania a narábania s verejnými zdrojmi. Konštatuje to inštitút Ineko v rámci svojho projektu Hodnotenia ekonomických a sociálnych opatrení (HESO), ktorého sa za tretí štvrťrok tohto roka zúčastnilo 55 odborníkov od ekonómov, cez sociológov a právnikov až po podnikateľov.

Najpozitívnejšie vnímanými opatreniami tak podľa hodnotenia bolo zverejnenie zmlúv z verejného obstarávania na internete a zavádzanie povinnosti elektronických aukcií pri väčšine zákaziek verejného sektora. „Sú príspevkami k boju proti korupcii, k vyššej verejnej kontrole a účelnosti pri nakladaní s verejnými zdrojmi,“ konštatuje inštitút Ineko. Avšak s dodatkom, že až čas ukáže, aká bude reálna úspora, keďže napríklad aj elektronické aukcie sa dajú manipulovať.

Ďalším pozitívnym opatrením vlády Ivety Radičovej bolo podľa odborníkov napríklad samotné programové vyhlásenie kabinetu, vzhľadom na ambíciu konsolidovať verejné financie. Rozporuplne bolo zase hodnotené napríklad odmietnutie finančnej výpomoci Grécku a pristúpenie krajiny k eurovalu. Obe tieto rozhodnutia si napokon pripísali kladné hodnotenie, aj keď lepšie hodnotené bolo odmietnutie pôžičky Grécku. „Na jednej strane stojí snaha o stabilizáciu eurozóny, zabránenie paniky na trhoch a potreba dodržiavania sľubov a pravidiel, na druhej strane je tu odkladanie riešenia podstaty problému zadlžovania sa krajín eurozóny nezodpovednými politikmi do budúcnosti a podnecovanie tzv. morálneho hazardu,“ komentuje výsledky hodnotenia Ineko.

Naopak vôbec najhorším opatrením novej vlády je podľa výsledkov hodnotenia HESO poskytnutie vianočného príspevku pre dôchodcov aj v roku 2010. „Vláda podľa odborníkov nenašla dostatok politickej odvahy na zrušenie tohto nesystémového opatrenia, ktoré navyše v opozícii pred voľbami sama kritizovala. Pokračuje tak v populizme predchádzajúcej vlády,“ uvádza Ineko.

Súvisiace články

Aktuálne správy