Rast HDP v treťom štvrťroku spomalil na 3,7 %

Štatistici zrevidovali nadol aj údaje za predchádzajúce štvrťroky. Hospodársky rast za prvý štvrťrok znížili z pôvodných 4,8 % na 4,7 % a za druhý kvartál z 4,7 % na 4,2 %.

Správa „EKONOMIKA: Rast HDP v treťom štvrťroku spomalil na 3,7 %“ rozšírená o komentár analytika ING Bank Eduarda Hagaru v treťom odseku.

BRATISLAVA 12. novembra (SITA) – Tempo rastu slovenského hospodárstva v treťom štvrťroku spomalilo. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR, podľa ktorého rast hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom štvrťroku dosiahol v stálych cenách 3,7 %. Štatistici však zrevidovali nadol aj údaje za predchádzajúce štvrťroky. Hospodársky rast za prvý štvrťrok znížili z pôvodných 4,8 % na 4,7 % a za druhý kvartál z 4,7 % na 4,2 %. Analytici pritom rovnako očakávali v treťom kvartáli spomalenie hospodárskeho rastu Slovenska, avšak miernejšie na 4,2 %.

Celkovo sa v treťom štvrťroku 2010 sa podľa rýchleho odhadu vytvoril na Slovensku hrubý domáci produkt v objeme 17,465 mld. eur, čo v bežných cenách znamenalo nárast o 5,9 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa v treťom štvrťroku tohto roka vytvoril hrubý domáci produkt v stálych cenách v objeme 12,524 mld. eur a oproti tretiemu štvrťroku 2009 vzrástol o 4,1 %. Za prvé tri štvrťroky tak podľa Štatistického úradu SR hospodárstvo Slovenska stúplo v stálych cenách o 4,2 % a v bežných cenách o 4,5 %. Spresnené údaje o vývoji hrubého domáceho produktu za tretí štvrťrok štatistici zverejnia 2. decembra.

„Detailnejšiu štruktúru a revíziu hrubého domáceho produktu zverejní Štatistický úrad SR až na začiatku decembra, ale doteraz zverejnené údaje ukazujú, že slovenskú ekonomiku ťahal aj v treťom kvartáli hlavne priemysel benefitujúci z neočakávane razantného ekonomického oživenia Nemecka,“ konštatuje na margo zverejnených dát analytik ING Bank Eduard Hagara. V tomto roku by tak mohol hospodársky rast Slovenska napokon podľa neho dosiahnuť 3,5 % až 4 %. V budúcom roku možno očakávať spomalenie niekde k 3 %. Podľa Hagaru sa totiž zrejme nezopakuje takmer 3-percentný rast Nemecka, slovenský domáci dopyt sa zatiaľ neoživil a svoje zohrá aj konsolidačný balíček novej vlády.

Slovensko po rokoch vysokých ekonomických rastov zažilo v minulom roku pokles HDP. V dôsledku svetovej hospodárskej krízy a rapídneho poklesu zahraničného dopytu totiž otvorená ekonomika krajiny vykazovala rekordné medziročné prepady hrubého domáceho produktu. Kým v roku 2008 hospodárstvo Slovenska ešte medziročne stúplo o viac ako 6 %, vlani HDP medziročne klesal vo všetkých kvartáloch a celkovo za minulý rok poklesol o 4,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy