Poľnohospodári a potravinári petíciou za zachovanie odvetvia

Slovenskí poľnohospodári a potravinári rozbiehajú petíciu za zachovanie svojho odvetvia. Členovia SPPK žiadajú prehodnotenia balíčka opatrení na ozdravenie verejných financií, najmä proti zrušeniu daňových úľav na tzv. červenú naftu a niektorým ďalším krokom, ktoré by podľa nich mohli zhoršiť podnikateľské prostredie v agropotravinárskom odvetví.

Slovenskí poľnohospodári a potravinári rozbiehajú petíciu za zachovanie svojho odvetvia. Zorganizovanie petície odsúhlasil krízový štáb Slovenskej poľnohospodárskej a priemyselnej komory (SPPK) na svojom štvrtkovom zasadnutí v Nitre. Členovia komory sa zhodli na tom, že rok 2010 je pre agrárny sektor mimoriadne zložitý. Musel čeliť nielen globálnej ekonomickej a finančnej kríze, ale aj ničivým povodniam. V kombinácii s minuloročným vyše 20-percentným medziročným poklesom nákupných cien poľnohospodárskych výrobkov bol dopad na agropotravinársky komplex nesmierny.

Členovia SPPK žiadajú prehodnotenie balíčka opatrení na ozdravenie verejných financií, najmä proti zrušeniu daňových úľav na tzv. červenú naftu a niektorým ďalším krokom, ktoré by podľa nich mohli zhoršiť podnikateľské prostredie v agropotravinárskom odvetví. Do petičnej akcie sa zapojila aj Únia potravinárov Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR, Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, Zväz roľníkov a agropodnikateľov Slovenska, Združenie agropodnikateľov Slovenska a Združenie mladých farmárov Slovenska. Petíciu chcú odovzdať do konca novembra vláde a Národnej rade SR.

Domáhajú sa v nej šiestich opatrení – zachovania daňového zvýhodnenia nafty používanej na poľnohospodársku výrobu, legislatívneho zamedzenia možnosti neúmerného rastu dane z pozemkov a stavieb, nezvyšovania spotrebnej dane z piva, nerušenia zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch medzi dodávateľom a odberateľom potravín. Požadujú tiež zabezpečenie 20-percentného národného doplatku priamych platieb a primerané zvýšenie prostriedkov na štátnu pomoc v rozpočte verejnej správy pre rok 2011. V súvislosti s novelou zákona o dani z pridanej hodnoty sa SPPK prihovára za podporu predaja z dvora jeho zaradením do nižšieho daňového zaťaženia a perspektívne presadzovanie nižšej sadzby tejto dane pre vybrané druhy základných potravín.

Podľa predsedu SPPK a zároveň predsedu petičného výboru Milana Semančíka sa domáce poľnohospodárstvo a potravinárstvo dokáže zo zložitého postavenia vymaniť pri cieľavedomej podpore štátu. Na dosiahnutie cieľa postupného nahrádzania vysokých objemov dovozu potravín a znižovania pasívneho salda zahraničného obchodu by mala byť orientovaná aj národná legislatíva, uvádza sa v petícii. Prekonanie hospodárskej a finančnej krízy v poľnohospodárskej prvovýrobe a potravinárskom priemysle si podľa SPPK vyžaduje celý komplex krokov na úrovni štátu aj Európskej únie. Z medzinárodného hľadiska je podľa komory kľúčové najmä vyrovnanie podpornej politiky vo všetkých členských krajinách a odstránenie rozdielov, ktoré sú pre nových členov únie diskriminačné. V domácom prostredí treba zase zabezpečiť 20-percentný národný doplatok priamych platieb a primerane zvýšiť objem prostriedkov na štátnu pomoc, porovnateľnú s okolitými krajinami Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy