EP schválil pravidlá pre alternatívne investičné fondy

Európsky parlament schválil pravidlá pre hedžové fondy a fondy súkromného kapitálu, pričom prijatá smernica upravujúca obchodovanie s týmito alternatívnymi investičnými fondmi zavádza prísne podmienky registrácie, poskytovania informácií a definuje požiadavky na počiatočný kapitál

Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil nové celoeurópske pravidlá, ktoré upravujú obchodovanie s alternatívnymi investičnými fondmi. Potrebu boja proti špekulatívnemu rozpredaju majetku parlament zdôrazňoval už dávnejšie. Opatrenia sa primárne týkajú obmedzenia distribúcie a znižovania kapitálu v období dvoch rokov od prevzatia spoločnosti. Cieľom je odradiť investorov fondov súkromného kapitálu od snáh prevziať spoločnosť len za účelom rýchleho zisku z jej rozpredaja. Poslancom sa tiež podarilo presadiť požiadavku, podľa ktorej budú musieť správcovia fondov súkromného kapitálu informovať o svojich zámeroch s prevzatou spoločnosťou jej akcionárov, jej zamestnancov a ich zástupcov.

So zámerom vyhnúť sa rôznym škandálom poslanci presadili, aby sa v porovnaní s pôvodným návrhom členských štátov zodpovednosť depozitárov posilnila. Na základe novej smernice budú depozitári povinní uzatvoriť v prípade prenesenia svojich povinností na iný subjekt zmluvu, ktorá umožní správcom fondov vymáhať odškodné od subjektu, na ktorý boli povinnosti prenesené. Parlament tiež zaviedol povinnosť depozitárov informovať investorov o plánovanom prenesení zodpovednosti a dôvodoch na jeho vykonanie.

Smernica tiež umožní správcom alternatívnych investičných fondov so sídlom mimo Európskej únie ponúkať svoje akcie alebo podiely investorom z celej únie bez toho, aby museli žiadať povolenie od každého členského štátu a prispôsobovať sa 27 odlišným legislatívam. Toto opatrenie vzbudilo nezhody medzi členskými štátmi a Európskym parlamentom, ktorý zavedenie povolenia presadzoval. Na základe dosiahnutého kompromisu bude takýto povolenie vydané len fondom z tých krajín, ktoré spĺňajú minimálne regulačné požiadavky a ktoré majú s členskými štátmi podpísanú dohodu o výmene informácií.

Pravidlá, ktorá nová smernica zavádza, nadobudnú účinnosť do roku 2013 a po štyroch rokoch budú preskúmané a prípadne revidované Európskou komisiou. V záujme doladenia smernice bude mať Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) spolu s komisiou právomoc vydávať usmernenia a vykonávacie predpisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy