Prezident Obama odmietol kritiku peňažnej politiku Fedu

Soul 11. novembra (TASR) – Silná americká ekonomika je dobrou pre svet. Týmito slovami odmietol dnes americký prezident Barack Obama po stretnutí s juhokórejským prezidentom Li Mjung-pakom kritiku peňažnej politiky americkej centrálny banky, Fedu. Niektoré krajiny obviňujú Spojené štáty, že množstvo dolárov, ktoré príde do konca júna budúceho roku do obehu, povedie k zníženiu kurzu americkej meny.
Podľa amerického prezidenta najdôležitejšou vecou, ktorú môžu urobiť Spojené štáty pre svetovú ekonomiku, je rast ich hospodárstva. "Pretože pokračujeme v tom, že sme najväčším trhom na svete a najsilnejším motorom pre rast všetkých ostatných krajín", dodal.
Po stretnutí s juhokórejským hostiteľom dostal otázku, aby odpovedal na kritiku niektorých krajín, napríklad Nemecka, ktoré tvrdia, že nákup štátnych dlhopisov za 600 miliárd USD (435,73 miliardy eur) povedie k znehodnoteniu americkej meny.
Prezident síce odmietol priamo komentovať rozhodnutie Fedu zo stredy (3.11.), ale poznamenal, že svojmu tímu dal pokyny, "aby sa sústredil každý všedný deň na to, ako by mohla rásť naša ekonomika, ako by sme mohli zvýšiť vývoz".
Rozhodnutie Fedu z minulého týždňa bolo diskutovanou otázkou pred summitom G20, ktorý sa začína dnes a skončí sa v piatok (12.11.). Jeho hlavnými témami by sa malo stať zníženie nerovnováhy vo svetovom obchode a skončenie menovej vojny, ktorá predstavuje riziko pre zotavovanie sa svetovej ekonomiky po globálnej finančnej a hospodárskej kríze.

Súvisiace články

Aktuálne správy