Španielska ekonomika v 3. štvrťroku 2010 stagnovala

Madrid 11. novembra (TASR) – Španielska ekonomika v 3. štvrťroku 2010 stagnovala. Vyplýva to z najnovších štatistických údajov, ktoré signalizujú, že štvrté najväčšie hospodárstvo eurozóny čoraz viac zaostáva za tzv. jadrom menovej únie.
Podľa štatistík bolo tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny v 3. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu nulové, a to aj napriek robustnému zvýšeniu exportu, ktorý ale zatienil pretrvávajúci slabý domáci dopyt. Aj ukončenie niektorých vládnych stimulov v júni 2010 a zavedenie prísnych úsporných opatrení na zníženie rozpočtového deficitu mali negatívny vplyv na celkový výkon španielskeho hospodárstva.
Tento výsledok sa zhoduje s odhadom centrálnej banky, zatiaľ čo analytici Španielsku predpovedali pokles HDP medzikvartálne o 0,1 %.
Viacerí odborníci predpovedajú, že Španielsko by sa mohlo koncom tohto, alebo začiatkom budúceho roka znova prepadnúť do recesie. Dôvodom je vysoká nezamestnanosť, najväčšia v Európskej únii, ktorá je brzdou ožívania výdavkov domácností a tým aj zotavovania ekonomiky. A zároveň nulový, prípadne slabý rast hospodárstva nevytvára podmienky pre zvyšovanie zamestnanosti.
Zdá sa teda, že zahraničný dopyt bude aj naďalej jediným motorom španielskeho hospodárstva.
V medziročnom porovnaní sa HDP Španielska za tri mesiace do konca septembra zvýšil o 0,2 %, a to prvýkrát po siedmich kvartáloch vytrvalého poklesu.
Analytici odhadujú, že ekonomika eurozóny ako celku v 3. štvrťroku vzrástla medzikvartálne o 0,4 % a medziročne o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy