DR SR pracuje na odstránení problémov s prevádzkou portálu

Daňové riaditeľstvo SR sa po problémoch s prevádzkou portálu z úvodu tohto roka snaží eliminovať riziko prípadných ďalších problémov. Od marca tohto roka už daňové riaditeľstvo podľa hovorkyne Gabriely Dianovej zrealizovalo niekoľko opatrení na odstránenie problémov s prevádzkou portálu, na zvýšenie priepustnosti a na odstránenie respektíve zníženie rizík vzniku problémov s výkonnosťou. „Do obdobia budúcoročnej špičky v mesiaci marec 2011 plánujeme ešte zmeny v opatreniach na úrovni infraštruktúry,“ doplnila pre agentúru SITA Gabriela Dianová.

Od marca tohto roka sa daňové riaditeľstvo podľa Martina Lejtricha, ktorý je poverený vedením sekcie ekonomiky a informatiky, zameralo na optimalizáciu a konfiguráciu prostredia portálu, či na prepracovanie aplikácií portálu súvisiacich so správou používateľov, ich prístupových práv, ktoré podľa jeho slov spôsobovali najväčšie problémy vo výkonnosti a stabilite prevádzky. Jedným z opatrení je aj zvýšenie priepustnosti a dostupnosti na úrovni webových serverov, nasadením riešenia prostredníctvom softvérového rozdeľovania záťaže.

V júni tohto roka Daňové riaditeľstvo SR vyhlásilo súťaž na dodávateľa hardvérového riešenia pre optimalizáciu záťaže svojho portálu. Vo verejnej súťaži uspela bratislavská spoločnosť Soitron a.s. Celková konečná hodnota zákazky vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) predstavuje 132 222 eur. Úlohou víťaza súťaže je okrem dodávky hardvérového riešenia pre optimalizáciu záťaže e-portálu daňovej správy zabezpečiť aj jeho inštaláciu a konfiguráciu. V súťaži bola podľa oznámenia o výsledku verejného obstarávania doručená jedna ponuka. Predmet obstarania je podľa daňového riaditeľstva súčasťou celkovej architektúry prostredia portálu daňovej správy. „Nákup tohto zariadenia je jedným z krokov realizovaných pre zníženie rizika problémov s portálom daňovej správy, ktoré vznikli začiatkom tohto roku pri poskytovaní elektronických služieb daňovej správy,“ uvádza Dianová.

Daňová správa zaznamenala problémy s portálom vo februári tohto roka pri podávaní súhrnných výkazov k DPH elektronickou formou. Daňové riaditeľstvo SR vtedy oznámilo, že problém bol na strane zmluvných dodávateľov informačných technológií pre daňovú správu. Problémy s prevádzkou portálu pokračovali aj v marci pri podávaní daňových priznaní a neskôr v apríli daňové riaditeľstvo prevádzkovalo portál v duálnom režime, ktorý umožňoval paralelné využívanie autorizovaných elektronických služieb a náhradného riešenia určeného pre elektronické podávanie súhrnných výkazov k

Súvisiace články

Aktuálne správy