Írska inflácia sa v októbri medzimesačne nezmenila

Medziročne boli októbrové spotrebiteľské ceny v krajine vyššie o 0,7 %. V septembri írske spotrebiteľské ceny medzimesačne oslabili o 0,1 % a medziročne boli vyššie o 0,5 %.

Írske spotrebiteľské ceny sa v októbri oproti septembru nezmenili a medziročne boli vyššie o 0,7 %. Informoval o tom vo štvrtok írsky štatistický úrad. V septembri írske spotrebiteľské ceny medzimesačne oslabili o 0,1 % a medziročne boli vyššie o 0,5 %. Vývoj inflácie v októbri bol v súlade s očakávaniami analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) podľa metodiky Európskej únie v októbri v Írsku o 0,1 % posilnil a medziročne klesol o 0,8 %. Medziročný pokles HICP bol v súlade s očakávaniami analytikov.

Medziročne v Írsku zdraželo bývanie a poplatky za vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá. Zdraženie v tomto segmente bolo na úrovni 9,4 %. Ceny telekomunikácií sa zvýšili o 2,9 % a dopravy o 2,1 %. Oblečenie a obuv zlacneli o 7,2 %, nábytok a vybavenie a údržba domácnosti zlacneli o 2,9 %. Ceny alkoholických nápojov a tabaku medziročne klesli o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy