Dexia Group predala Dexia banku Slovensko skupine Penta

Penta po ukončení transakcie dá cenovú ponuku aj minoritným akcionárom. Tými sú mestá, obce a individuálni investori. Združenie miest a obcí Slovenska informáciu o novom akcionárovi prijalo a zároveň čaká na rokovania ohľadom novej vízie banky.

Správa „BANKY: Dexia Group predala Dexia banku Slovensko skupine Penta“ rozšírená o stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska a o doplňujúce informácie zo strany Dexia banky Slovensko.

BRATISLAVA 11. novembra (SITA) – Dexia Group predala svoj 88,71-percentný podiel v Dexia banke Slovensko investičnej skupine Penta Investments. Transakcia je súčasťou dohody s Európskou komisiou dosiahnutou vo februári 2010. Tá ustanovuje predaj Dexia banky Slovensko zo strany skupiny Dexia pred 31. októbrom 2012. „Penta Investments ako nový akcionár má zdravú bankovú stratégiu a jasnú víziu. Tá je zameraná na rozširovanie retailových aktivít banky a pokračovanie obchodov v komunálnom sektore,“ povedal Stefaan Depaepe, generálny riaditeľ Dexia banky Slovensko. Ako ďalej informovala Dexia, kúpno-predajná zmluva sa podpísala za štandardných podmienok a podlieha súhlasu Národnej banky Slovenska a Protimonopolného úradu Slovenskej republiky.

Penta vo svojom vyhlásení uviedla, že výšku transakcie nebude zverejňovať a cenu nechce zverejniť ani Dexia. Penta zároveň uviedla, že po ukončení transakcie dá cenovú ponuku aj minoritným akcionárom. Tými sú mestá, obce a individuálni investori. Penta má záujem pokračovať v partnerstvách s municipalitami, ktoré zostanú jedným z pilierov podnikania banky.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prijalo informáciu o predaji väčšinového podielu akcií Dexia banky Slovensko. „Zmena vlastníckej štruktúry nie je nič výnimočné, avšak s väčšinovým akcionárom budeme diskutovať o tom, aká je jeho predstava o segmente komunálneho bankovníctva na Slovensku,“ uviedol pre agentúru SITA predseda ZMOS Michal Sýkora. Menšinoví akcionári banky majú jasnú predstavu o spolupráci. „Samosprávy pre svoj rozvoj potrebujú oporu silnej bankovej inštitúcie, ktorá nielenže bude spravovať ich účty, ale zároveň vytvorí taký model spolupráce, kedy budú mestá a obce v banke cítiť oporu a stabilitu,“ dodal Michal Sýkora. Združenie očakáva že, v krátkej dobe bude mať rokovanie so zástupcami Dexie a budúceho partnera, na ktorom sa oboznámi so stratégiou a víziou banky. ZMOS predpokladá, že rokovania sa uskutočnia do 10 dní.

Penta vidí príležitosť najmä v oblasti retailu. Cieľom je rozšíriť retailovú pôsobnosť banky a posilniť jej pozíciu v tomto sektore. „Chceme priniesť služby najvyššej kvality pre klientov, a to aj prostredníctvom expanzie pobočkovej siete,“ povedal partner Penta Investments Jozef Oravkin. Dexia banka Slovensko má v súčasnosti na Slovensku 49 pobočiek.

Oravkin zároveň dodal, že skúsenosti Penty z bankového sektora, v ktorom pôsobí prostredníctvom Privatbanky, dokazujú, že na slovenskom bankovom trhu je priestor na konsolidáciu, a preto sa skupina rozhodla rozšíriť investície vo finančnom sektore. Dexia banka Slovensko a Privatbanka budú fungovať ako dva samostatné subjekty s odlišným zameraním. Synergie medzi obidvoma bankami budú predmetom analýzy. „Investície v bankovom sektore posudzujeme v stredno- až dlhodobom horizonte a tento fakt budeme brať do úvahy pri našich budúcich rozhodnutiach,“ uviedla pre agentúru SITA PR špecialistka skupiny Penta Lea Krčmáriková. Hovorca Dexia banky Slovensko Michal Fúrik povedal, že vďaka hlbokej znalosti trhu a významnej prítomnosti v regióne predstavuje Penta silného partnera pre spojenie a ďalšiu podporu Dexie v jej rozvojovej stratégii.

Zavŕšenie transakcie sa očakáva počas prvého štvrťroka 2011. Skupina Dexia bude naďalej podporovať Dexia banku Slovensko, ktorá na slovenskom trhu pôvodne fungovala pod názvom Prvá komunálna banka, až do ukončenia transakcie, aby sa zabezpečil plynulý prechod, zatiaľ čo banka bude naďalej poskytovať profesionálne služby svojim klientom. Belgicko-francúzska skupina Dexia mala povinnosť do konca októbra 2012 predať svoj podiel v Dexia banke Slovensko na základe rozhodnutia Európskej komisie. V roku 2008 totiž musela Dexia pre následky krízy prijať pomoc v celkovej výške 6,4 mld. eur. Podmienkou bol predaj aktív v niektorých krajinách.

O Dexia banku Slovensko malo záujem viacero subjektov. Z finančných skupín sa o ňu zaujímali J&T a Istrokapital, neskôr svoj zámer potvrdila aj Penta. Skupina J&T sa v druhej polovici októbra ohradila, že proces predaja nebol transparentný a už vtedy informovala médiá, že víťazom je Penta. Podľa J&T existovali viacerí uchádzači, ktorým nebolo umožnené sa o Dexia banku Slovensko seriózne uchádzať. Penta k týmto vyjadreniam vtedy uviedla, že o odkúpení Dexie nevie a že proces nie je ukončený, no považuje ho za štandardný. „Dnes sa potvrdilo to, čo sme hovorili už dávnejšie,“ povedal pre agentúru SITA hovorca skupiny J&T Maroš Sýkora s tým, že konečné schvaľovanie bude ešte na rozhodnutí Európskej komisie, ktorá predaj nariadila.

Súvisiace články

Aktuálne správy