Vojnové línie

G-20 v centre záujmu
Zajtra začína summit G-20 (najvyspelejších svetových ekonomík) v Južnej Kórei s jediným cieľom zastaviť narastajúcu nerovnováhu vo vývoji obchodných bilancií ekonomík, ktorá vedie k vytváraniu protekcionizmu a menovej vojne. Ako to však skutočne vyzerá s menovou vojnou?

Menová vojna
Podľa nás je menová vojna v plnom prúde, stačí ak si pozrieme jednotlivé zákopové línie nepriateľských menových armád. FED znehodnocuje vlastnú menu kvantitatívnym uvoľňovaním menovej politiky v podobe nákupu aktív z trhu. Od roku 2007 takmer štvornásobne zvýšil svoju bilanciu a vytlačil viac ako 2 bil. USD. Ovláda najväčšou vojenskou silou v podobe 2/3 devízových rezerv. Čína, najväčší protipól USA v menovej vojne,  udržiava výrazne podhodnotený kurz čínskeho juanu (CNY) takmer o 30 až 40% oproti USD. Zároveň manévruje s najväčšou palebnou silou súčasnosti v podobe obrovského objemu devízových rezerv, je však závislá od hodnoty USD (tvorí základ jej devízových rezerv). Tieto dve ekonomiky stoja na kľúčovej šachovnice globálneho menového systéme oproti sebe.

Pešiaci
Ostatní hráči sú iba do počtu, je však dobre vedieť ich rozloženie „nášľapných mín“.  Bank of Japan sa snaží intervenovať v neprospech JPY a nakupuje aktíva z trhu. Japonsko je proexportnou ekonomikou a preto je silný JPY rizikovým faktorom obnovy ekonomiky vychádzajúceho slnka (i keď ekonomicky už zapadá). Swiss National Bank intervenovala v neprospech CHF celý prvý polrok kým pochopila, že gravitácia je silný fyzikálny zákon a zároveň sa snažila o nákup aktív z trhu.   Bank of Canada, malý a vždy utiahnutý brat FEDu, sa vyhráža negatívnou intervenciou v neprospech CAD a konečne chce prekonať vlastný tieň v ústraní FEDu.

Vyčkávanie z Európy
Veľké ticho zatiaľ prichádza z Európy, kde veľkí menoví giganti ECB  a Bank of England zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, vzdanie sa dvoch kresiel Eurozóny v prospech čínskej strany v MMF naznačuje kalkulácie, ale historické väzby s FEDom sú silné. Všetky doteraz spomenuté centrálne banky (okrem čínskej – PBOC People Bank of China) sa snažili podporiť ekonomiku expanzívnou menovou politikou a nalievaním likvidity na medzibankové trhy. Podarovali tým špekulačný kapitál obchodníkom s likviditou – carry trades. Tento si hľadal výnosnejšie, teda lepšie úročené finančné aktíva, ktoré poskytovali prevažne rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky. Práve emerging markets sa stávajú trpiteľom „skazených hier“ veľkých a odveta na seba nedalo dlho čakať.

Barikády sa už stavajú
Južná Kórea naznačuje zavedenie (resp. obnovu) 14% dane na domáce vládne dlhopisy a dlhopisy jej centrálnej banky držaných zahraničnými investormi. Jediným cieľom tohto kroku  je aby dokázala tlmiť posilňovanie domácej meny. Člen finančného výboru Národnej vládnucej strany Kim Song Sik to potvrdil nasledovaným komentárom “ ak sa v krátkej dobe nepohneme správnym smerom a situácia sa zhorší postavíme trhu výrazne vyššie barikády“. Takže nielen zákopy, ale aj barikády sú už časťou menovej vojny, takže sa pripravuje „pouličný boj“. Podobný krok už zaviedol Taiwan, ktorý bude tlmiť dopyt po jeho dlhopisoch od zahraničných investorov pre tých, ktorý majú viac ako 30% zo svojho portfólia zainvestovaného do všetkých typov taiwanských dlhopisov a produktov peňažného trhu. Čína včera zároveň oznámila, že bude tlačiť na banky aby držali viac kapitálu a neinvestovali ho do cenných papierov, čo bude tlmiť pohyb a tok kapitálu, dnes zároveň navŕšili povinné minimálne rezervy niektorých bánk o 50 bázických bodov s účinnosťou od 15.novembra.

Šachová partia veľmajstrov začína
Pred zajtrajším začiatkom G-20 práve v Južnej Kórei je veľa nezodpovedaných otázok a príliš veľa postavených bariér medzi jednotlivými stranami na menovej šachovnici. Ak sa teda jednotlivé strany na dvojdňovom summite nedohodnú majú aspoň dobre vybudované zákopy a bariéry, ktoré demobilizujú fungovanie finančných trhov, kde základné ekonomické pravidlá prestávajú pôsobiť. Už to nie je, že cena je prienikom dopytu a ponuky, ale cena je prienikom natlačenie likvidity , reštrikcií a intervencií centrálnych bánk. Toto je začiatok konca menového systému a finančných trhov, pamätníci si tak zaspomínajú na staré dobré časy Zlatého štandardu. Na jeho zavedenie však chýba politická vôľa, a kde nie je vôľa nie je ani chuť po zmenách. Môžeme tak očakávať pokračujúcich protekcionizmus a kopanie nových zákopov a stavanie bariér.

Dnešok na trhoch

Dnešný vývoj na akciovom trhu ovplyvnili dáta amerických zásob ropy, ktoré vytlačili komoditné trhy. Korekcia včerajších ziskov USD tiež pozitívne ovplyvnila dnešný vývoj akciových titulov (DJIA 0,09%, SP 0,44%, Nasdaq 0,62%).

Autor: Valér Demjan | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. <a hre

Súvisiace články

Aktuálne správy