Veľvyslanec Kountourides chce pritiahnuť na Slovensko viac cyperských firiem

Bratislava 10. novembra (TASR) – Cyprus je desiatym najvýznamnejším investorom na Slovensku, ale stále existuje veľký priestor pre zlepšovanie vzájomných ekonomických vzťahov. V rozhovore pre TASR to dnes uviedol nový a zároveň prvý rezidentný cyperský veľvyslanec na Slovensku Marios Kountourides.
"Dúfam, že budem urýchľovať a propagovať investície oboma smermi," povedal.
Pozitívami slovenského trhu, ktoré by podľa Kountouridesa mohli pritiahnuť cyperský kapitál, sú najmä kvalifikovaná a všestranne schopná pracovná sila, ako aj vysoká úroveň služieb. "Takže Slovensko poskytuje skvelú príležitosť pre investície. Prítomnosť cyperskej ambasády v Bratislave bude dôležitá v tom, že to dáme cyperským podnikateľom vedieť," zdôraznil.
Podľa informácií nového veľvyslanca by momentálne malo na Slovensku rozvíjať svoje aktivity približne 20 cyperských spoločností, ale "musí ich prísť viac". Najsilnejšie postavenie majú v ťažobnom a chemickom priemysle. "Našim zámerom však je neobmedzovať sa len na tieto dve oblasti, ale rozšíriť škálu investícií," dodal.
Kountourides chce tiež propagovať Cyprus ako príťažlivé miesto pre slovenských podnikateľov. Upozornil, že tento ostrovný štát má výhodnú pozíciu medzi krajinami Balkánu, Spoločenstvom nezávislých štátov (krajinami bývalého Sovietskeho zväzu – pozn. TASR) a Európou. "Má dynamickú a prispôsobivú trhovú ekonomiku a je členom EÚ a od roku 2008 aj eurozóny," pripomenul.
Najviac je však Cyprus populárny pre svoje nízke daňové zaťaženie. To je aj jedným z dôvodov, prečo sa počet organizácií a akcionárov slovenskej národnosti registrovaných na Cypre vyšplhal na 450. "Krajina ponúka veľmi nízke korporátne dane na úrovni 10 % s nezdaniteľným minimom takmer 20.000 eur," spresnil s tým, že krajina podpísala 42 zmlúv o odstránení dvojitého zdanenia.
Otázky sa dotkli aj súčasnej európskej agendy, vrátane plánovaného sprísnenia rozpočtových pravidiel EÚ. Cyprus plne podporuje myšlienku prísnejšieho mechanizmu, ktorý by zabránil "neželanému fiškálnemu vývoju". Súhlasí aj s vytvorením takzvaného permanentného krízového mechanizmu EÚ. "Podmienky pre finančnú pomoc krajinám, ktoré ju potrebujú, by nemali podporovať nezodpovedné politiky štátov. Nevyhnutnou súčasťou takéhoto mechanizmu by mali byť prísne podmienky a predchádzanie morálnemu hazardu," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy