Erste: Slovenské podniky patria k najmenej zadlženým v Európe

New York/Viedeň 10. novembra (TASR) – Slovenské, české a poľské firmy majú najnižšie dlhy v Európe a ich kapitálová návratnosť patrí k najvyšším v regióne, čo znamená, že sú atraktívnejšie pre investorov než ich západná konkurencia. Uviedla to vo svojej makroekonomickej analýze rakúska Erste Group Bank.
Spomínané tri krajiny sú jedinými z členských štátov Európskej únie, kde hrubý dlh firiem nefinančného sektora bol za rok 2009 nižší než nimi vytvorená hrubá pridaná hodnota. Na porovnanie, priemer v eurozóne dosahuje 203 %, pričom najzadlženejšími krajinami sú Belgicko, Portugalsko a Írsko, kde hrubý dlh dosahuje viac než 300 % hrubej pridanej hodnoty.
Zatiaľ čo vysoké dlhy firiem nefinančného sektora v priemyselne vyspelých ekonomikách ešte viac znižujú ich konkurencieschopnosť, krajiny strednej Európy si počas finančnej krízy udržali nízku zadlženosť a navyše dokázali zvýšiť produktivitu, povedal analytik Erste Group Bank Juraj Kotian.
„Podstatne nižšia zadlženosť a vysoká návratnosť kapitálu bude naďalej firmám v strednej a vo východnej Európe zvyšovať atraktivitu v porovnaní s ich konkurenciou na západe,“ dodáva Kotian.
Najvyššiu hrubú návratnosť kapitálu dosiahli podľa analýzy v nefinančnom sektore slovenské firmy, až 26 %, čo predstavuje najvyššiu hodnotu v Európskej únii. Dobrú pozíciu majú aj firmy v Litve, Rumunsku, Českej republike a Poľsku, kde dosiahla 15 %. Na porovnanie, priemer v eurozóne dosiahol minulý rok 8,1 % a v prípade švédskych, portugalských či belgických podnikov to bolo menej než 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy