Taliansky priemysel v septembri oslabil

Septembrová priemyselná výroba v Taliansku klesla o 2,1 %, za celý tretí štvrťrok však priemysel krajiny vzrástol o 1,3 %.

Talianska priemyselná výroba v septembri oslabila o 2,1 % po tom, ako v auguste o 1,6 % posilnila. Informoval o tom v stredu taliansky štatistický úrad ISTAT. Septembrový pokles je väčší, ako sa očakávalo. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že priemyselná produkcia Talianska sa v septembri zmenší o 0,3 %. Za celý tretí štvrťrok priemyselná výroba krajiny vzrástla o 1,3 % po tom, ako sa v druhom kvartáli zväčšila o 2,1 %. „Tempo ekonomického zotavovania v porovnaní s jarným obdobím čiastočne stráca energiu,“ povedal Gilles Möc, analytik Deutsche Bank.

Údaje o vývoji talianskej priemyselnej výroby nasledujú po zverejnení slabšieho ako očakávaného rastu septembrovej priemyselnej produkcie vo Francúzsku, ktorý bol na úrovni 0,1 %, a po informácii, že nemecký priemysel posilnil o 0,8 %. Nemecko, Francúzsko a Taliansko tvoria približne dve tretiny ekonomiky eurozóny. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadujú, že priemysel eurozóny v septembri vzrástol o 0,3 %. Údaje o priemyselnej výroby 16-členného bloku budú zverejnené v piatok.

Súvisiace články

Aktuálne správy