Dopyt po hypotekárnych úveroch v USA vzrástol

Index žiadostí o hypotekárne úvery, ktorý v sebe zahŕňa úvery na nákup domov aj pôžičky na refinancovanie starších úverov, v týždni končiacom sa 5. novembra vzrástol o 5,8 %.

Dopyt po hypotekárnych úveroch v USA minulý týždeň vzrástol, keďže sa spotrebitelia snažili využiť úrokové sadzby, ktoré sa nachádzajú blízko historických miním. Informovalo o tom v stredu americké Združenie poskytovateľov hypotekárnych úverov (MBA). Združenie uviedlo, že jeho sezónne upravený index žiadostí o hypotekárne úvery, ktorý v sebe zahŕňa úvery na nákup domov aj pôžičky na refinancovanie starších úverov, v týždni končiacom sa 5. novembra vzrástol o 5,8 %. Sezónne upravený index žiadostí o refinančné úvery pritom posilnil o 6 % a sezónne upravený index počtu žiadostí o úvery na nákup domov o 5,5 %.

Úroky pri 30-ročných hypotekárnych úveroch s pevnou sadzbou bez zarátania poplatkov boli minulý týždeň na priemernej úrovni 4,28 %, čo bola rovnaká úroveň ako predchádzajúci týždeň. V týždni končiacom sa 8. októbra boli úroky pri tomto type hypotekárnych úverov na úrovni 4,21 %, čo predstavuje najnižšiu úroveň od roku 1990, odkedy MBA svoj prieskum uskutočňuje. Úroky pri 15-ročných hypotekárnych úveroch s pevnou sadzbou boli minulý týždeň na úrovni 3,64 %, oproti predchádzajúcemu týždňu sa nezmenili, nachádzali sa však blízko rekordného minima 3,62 %, na ktorom boli pred štyrmi týždňami.

Súvisiace články

Aktuálne správy