O Slovensko sa zaujímajú traja francúzski investori

Francúzske spoločnosti by mohli na Slovensku preinvestovať 47 mil. eur a vytvoriť 1 043 nových pracovných miest

O Slovensko sa zaujímajú traja francúzski investori. Tí by mohli preinvestovať 47 mil. eur. Ako informovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), vďaka týmto investičným projektom by mohlo na Slovensku vzniknúť 1 043 nových pracovných miest. O akých investorov ide a v akých odvetviach pôsobia, nechcela SARIO konkretizovať. “SARIO sa ku konkrétnym investičným projektom vyjadruje spravidla až po ukončení procesu,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca agentúry Marián Jánošík.

Z pohľadu priamych zahraničných investícií v rokoch 2002 až 2009 Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu ukončila 20 investičných projektov pôvodom z Francúzska v celkovom objeme 858 mil. eur. Vďaka týmto investičným projektom by sa malo na Slovensku vytvoriť 6 055 až 7 214 nových pracovných miest.

Z hľadiska vzájomnej obchodnej výmeny má Slovensko s Francúzskom v poslednom období aktívne saldo. Ku koncu minulého roka dosiahol export zo SR 2,897 mld. eur a import na Slovensko 1,657 mld. eur. “Uvedené čísla znamenajú, že Francúzsko je pri dovoze siedmym a pri vývoze tretím najväčším obchodným partnerom Slovenska,“ konštatovala SARIO. Najdôležitejším slovenským vývozným artiklom smerom do Francúzska sú vozidlá, ich súčasti a príslušenstvo, elektrické stroje, prístroje a zariadenia, jadrové reaktory, kotly, stroje, prístroje a mechanické zariadenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy