Bank of England čaká infláciu na želanej úrovni o dva roky

Britská centrálna banka v štvrťročnej správe o vývoji inflácie uviedla, že v priebehu dvoch rokov inflácia v krajine bude na úrovni zhruba 1,6 %. BoE očakáva spomalenie ekonomiky v roku 2011 a potom zrýchlenie jej rastu na úroveň 3 %.

Inflácia vo Veľkej Británii klesne pod úroveň 2 %, ktorá je podľa centrálnej banky krajiny maximálne prípustnou hornou hranicou, v priebehu dvoch rokov, ale Bank of England (BoE) zdôrazňuje, že výhľad je veľmi neistý a je pripravená zmeniť svoju menovú politiku oboma smermi. Hoci BoE vo svojej štvrťročnej správe o vývoji inflácie ponechala otvorené dvere pre ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie, zároveň uviedla, že medzi členmi výboru pre menovú politiku je väčší rozdiel v názoroch ako zvyčajne, pokiaľ ide o perspektívu ekonomického rastu a inflácie.

BoE predpokladá, že v priebehu dvoch rokov inflácia v krajine bude na úrovni zhruba 1,6 %, z čoho vyplýva veľmi pomalé zvyšovanie úrokových sadzieb. Centrálna banka uviedla, že hospodársky rast Veľkej Británie sa v roku 2011 spomalí, ale potom sa zrýchli na úroveň 3 %. Táto prognóza je však tiež veľmi neistá. Export ešte neposilnil tak, ako centrálna banka očakávala, a hoci domáci dopyt by mohol v prípade zotavenia dôvery rýchlo rásť, existujú významné riziká toho, že ekonomika narazí na problémy. „Niektoré domácnosti sa pravdepodobne ešte úplne neprispôsobili nadchádzajúcej fiškálnej konsolidácii,“ konštatovala BoE.

Súvisiace články

Aktuálne správy