Ocenenie Firma roka od týždenníka Trend obhájil Eset

Bankou roka je Všeobecná úverová banka a poisťovňou roka Allianz - Slovenská poisťovňa. Manažérom roka 2010 sa stal riaditeľ košickej spoločnosti T-Systems Slovakia Jozef Ondáš.

Ocenenie Firma roka, udeľované ekonomickým týždenníkom Trend, získala softvérová spoločnosť Eset, s.r.o. Bratislava, ktorá tak obhájila vlaňajšie prvenstvo. Ceny pre najúspešnejšiu banku a poisťovňu obhájili Všeobecná úverová banka, a.s. a Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s. Manažérom roka 2010 sa stal riaditeľ košickej spoločnosti T-Systems Slovakia, s.r.o. Jozef Ondáš. Týždenník Trend udelil trináste výročné ceny za mimoriadne podnikateľské výsledky v utorok počas slávnostného večera v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Do hodnotenia Firma roka 2010 bolo zaradených 175 spoločností, z ktorých vzišiel víťaz na základe hodnotenia dosiahnutého rastu, prevádzkovej výkonnosti či rentability. V prípade bánk Trend hodnotil 12 subjektov, pričom v hodnotení sa odzrkadlil aj nový parameter zameraný na sledovanie rizikových nákladov. Vo výbere poisťovne roka bolo hodnotených 14 poisťovateľov, ktorí splnili stanovené podmienky. Manažéra roka vybrali hlasovaním čitatelia Trendu a osobnosti ekonomiky Slovenska z Trend barometra.

Eset je treťou spoločnosťou, ktorá dokázala titul Firma roka obhájiť, a to už druhýkrát po sebe. „Firma neustále pracuje na vysokej kvalite produktového portfólia, ktorého základom je antivírusový softvér Nod. Zvládla aj úspešnú expanziu na medzinárodných trhoch. Najmä preto ju na medzinárodnom trhu cítiť aj popri konkurentoch rangu nadnárodných koncernov,“ uviedol Trend v informácii pre médiá. Predaj na zahraničných trhoch vlani Esetu priniesol viac ako 90 % tržieb, ktoré dosiahli 80 mil. eur. Aj dvojka v tohtoročnom hodnotení je IT firma a rastie vďaka orientácii na export. Košický T-Systems sa špecializuje na diaľkovú správu operačných systémov, aplikácií či databáz podnikových zákazníkov materského Deutsche Telekomu. Pomyselnú bronzovú priečku obsadila spoločnosť Datalan, a. s.

Všeobecná úverová banka obhájila v kategórii Banka roka minuloročné premiérové víťazstvo. Banka patriaca do talianskej finančnej skupiny Intesa Sanpaolo presvedčila v hodnotení opäť predovšetkým silnou ziskovosťou. Druhú priečku v tohtoročnom hodnotení obsadila Prvá stavebná sporiteľňa. „Aj v hektickom roku 2009 sa mohla oprieť o svoju širokú klientsku základňu priťahovanú lákadlom v podobe štátnej prémie. To jej zabezpečilo druhý najlepší výsledok v raste trhového podielu vo vkladoch,“ konštatuje týždenník Trend. Na tretiu pozíciu sa po ročnej odmlke vrátila Poštová banka.

Podnikateľsky najúspešnejšou poisťovňou je Allianz – Slovenská poisťovňa. „V rebríčkoch podľa zmeny trhového podielu obsadzuje so železnou pravidelnosťou posledný stupienok, no vyniká v tom, ako zhodnotiť akcionárom kapitál a poistencom rezervy,“ uvádza Trend. Druhú priečku obsadila poisťovňa MetLife Amslico a bronz získala ČSOB Poisťovňa, ktorej k tomuto výsledku pomohol podľa Trendu predaj jednorazovo platených poistiek.

O konkrétnom umiestnení firiem v hodnotení týždenníka Trend rozhodol dosiahnutý rast, prevádzková výkonnosť za uplynulé dva roky a ukazovatele rentability za rok 2009. Do hodnotenia boli zaradené firmy, ktoré majú za sebou najmenej tri roky činnosti a v roku 2009 dosiahli tržby prevyšujúce 15 mil. eur. Jednou z podmienok bolo aj ziskové hospodárenie v ostatných troch rokoch. Rovnako museli firmy do polovice októbra zverejniť aspoň základné údaje o hospodárení za rok 2009 a predchádzajúce roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy