Predsedníčka vlády SR rokovala s americkými podnikateľmi a investormi

New York 9. novembra (TASR) – Slovensko ako krajina atraktívna pre zahraničné investície bola hlavná téma dnešného pracovného stretnutia predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej s americkými podnikateľmi v New Yorku.
Takmer 20 zástupcov amerických podnikateľských a finančných kruhov – napríklad Morgan Stanley, Honeywell, Elderson Technology Partners, Credit Suisse Securities alebo Nomura Holding America, sa zaujímali o opatrenia vlády, ktoré majú podporiť ekonomický rast a prílev zahraničných investícií.
Iveta Radičová zdôraznila, že Slovensko je krajina so stabilnou ekonomikou a finančným systémom, ktorá pokračuje v dôležitých ekonomických reformách. Medzi kľúčové priority vlády patrí práve zlepšovanie podmienok na podnikanie, pružnejší trh práce, reforma vzdelávacieho systému a zdravé verejné financie. Slovensko navyše plánuje prijať dôležité opatrenia, aby súčasné stabilizačné a ozdravné kroky boli dlhodobo udržateľné.
Premiérka predstavila americkej podnikateľskej komunite návrh na prijatie takzvanej "rozpočtovej ústavy", ktorá by mala zaviesť výdavkové stropy a limit pre výšku verejného dlhu. "Slovensko je a bude dobrým miestom na podnikanie, ktoré je otvorené všetkým investorom s vyššou pridanou hodnotou," zdôraznila Radičová. Podľa nej má vláda SR záujem predovšetkým o investície do moderných technológií, výskumu a vývoja. V súčasnosti na Slovensku pôsobí približne 120 amerických investorov, ktorí reprezentujú štvrtinu všetkých zahraničných investorov v krajine. Na Slovensku vrátane ďalších rozvojových plánov preinvestovali približne štyri miliardy dolárov.
Hostitelia ocenili pokrok, ktorý Slovensko robí a poďakovali sa predsedníčke vlády SR za "presvedčivú prezentáciu vládnych opatrení".
O 13.00 h miestneho času (19.00 h SEČ) sa premiérka SR zúčastní na obede, ktorý podáva členka kabinetu prezidenta USA Baracka Obamu a veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová. Na obed sú pozvané političky ocenené titulom Žena roka.
Delegácia predsedníčky vlády SR následne odcestuje z New Yorku do Washingtonu, kde sa stretne s predstaviteľmi krajanskej komunity a zástupcami miestneho ekonomického a kultúrneho života.
TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy