Nemecká ekonomika zrejme porastie rýchlejšie, než očakáva vláda

Berlín 9. novembra (TASR) – Nemecká ekonomika porastie ešte rýchlejšie, než predpokladá vláda. Jej poradcovia predpokladajú, že tempo rastu dosiahne v tomto roku 3,7 % a na budúci rok 2,2 %.
Kabinet premiérky Angely Merkelovej pritom v októbri zvýšil svoju oficiálnu konjunkturálnu prognózu, podľa ktorej by sa hrubý domáci produkt (HDP) mal tento rok zvýšiť o 3,4 % a na budúci o 1,8 %.
Takzvaní "piati mudrci" v stredu (10.11.) oficiálne predložia svoju správu o nemeckej ekonomike, ktorú každoročne publikujú v strede novembra. Agentúry Reuters a DPA ju však už majú k dispozícii.
"Oživenie pokračuje, aj keď pomalším tempom," uvádza sa v správe poradcov vlády. Pokles HDP, ktorý spôsobila kríza, bude podľa nich úplne zmazaný do konca roka 2011. "Neočakávane pozitívny vzostupný trend nemeckej ekonomickej aktivity ponúka šance na stabilný, aj keď zrejme len mierny rast."
Počet nezamestnaných na budúci rok v priemere klesne na 2,968 milióna z 3,245 milióna v tomto roku a miera nezamestnanosti sa zníži zo 7,7 % na 7 %, tvrdia mudrci. Rozpočtový deficit klesne na 2,4 % HDP z 3,7 % v tomto roku.
Na budúci rok by sa mal spomaliť predovšetkým rast vývozu na 6,7 % z tohtoročných 15,5 %.
Mudrci varovali vládu, aby nezačala z dôvodu vysokého rastu prirýchlo znižovať dane. "Po štarte fázy oživenia ekonomiky je potrebná rozhodná konsolidácia verejných rozpočtov a posilnenie dôvery v dlhodobú udržateľnosť verejných financií."
Za očakávaním stabilného rastu je podľa poradcov trvalé oživenie domáceho dopytu spoločne s "živou exportnou aktivitou vychádzajúcou z vysokej konkurencieschopnosti domácich výrobkov a priaznivým ekonomickým prostredím predovšetkým v rozvíjajúcich sa krajinách". Rizikom pre ekonomiku sú menové a obchodné vojny.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy