Tržby Ikea Bratislava vlani mierne klesli, tento rok rastú

Predajca nábytku Ikea Bratislava zaznamenala v minulom roku mierne horšie hospodárske výsledky, no v tomto roku počíta s medziročným nárastom tak tržieb ako aj zisku

Predajca nábytku Ikea počíta v tomto roku na Slovensku s medziročným nárastom svojich tržieb a aj so zlepšením hospodárskeho výsledku. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ Ikea Bratislava, s.r.o. Radek Pazourek, v minulom roku síce firma zaznamenala medziročný pokles, no nie výrazný. „Vlani nám tržby klesli zhruba o dve percentná,“ skonštatoval Pazourek. Zároveň doplnil, že tento rok sa vyvíja lepšie, a to aj vďaka novej septembrovej kampani. Spoločnosť je v súčasnosti v pluse a eviduje nárast okolo 7 až 8 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Aj napriek tomu, že tržby firmy sa vlani znížili, pozitívom podľa Pazourka je, že počet zákazníkov sa zvýšil približne o 7 %. „Ľudia viac nakupovali, no priemerný objem nákupu poklesol,“ uviedol Pazourek. Jednak je to podľa neho zapríčinené tým, že ochota ľudí utrácať bola opatrnejšia, ale súvisí to aj s tým, že Ikea znížila ceny, a preto priemerná suma nákupu bola nižšia.

Bratislavská Ikea plánuje svoj obchodný dom rozšíriť, pričom podlažná plocha by sa zo súčasných zhruba 22 tisíc metrov štvorcových rozšírila o viac ako 11 tisíc metrov štvorcových. „Dôvodom je to, že vidíme záujem a dopyt zo strany našich klientov,“ skonštatoval Pazourek. V súčasnosti je ale Ikea ešte len v úvodnom štádiu a nechce zatiaľ komentovať investičné náklady. „Požiadali sme o posúdenie vplyvov na životné prostredie. Myslím, že zatiaľ, kým ešte nemáme ani stavebné povolenie, je predčasné hovoriť o tom, koľko to bude stáť,“ uviedol Pazourek.

V bratislavskom obchodnom dome v súčasnosti pracuje okolo 300 zamestnancov a po realizácii projektu by mali vzniknúť nové pracovné miesta. Kým niektoré spoločnosti počas krízového vlaňajšieho roka boli nútené prepúšťať svojich zamestnancov, Ikea podľa Pazourka k tomuto kroku pristúpiť nemusela a naopak, plánuje svoje zamestnanecké rady rozšíriť. „Máme štandardnú fluktuáciu, ale nemuseli sme nikoho prepustiť kvôli ekonomickej kríze,“ dodal Pazourek.

S rozširovaním bratislavského obchodného domu Ikea plánuje začať v auguste budúceho roka, pričom ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr. Expanzia obchodného domu Ikea zasiahne existujúce parkovacie miesta. V rámci projektu tak chce investor vybudovať aj nový parkovací dom, ktoré bude mať jedno podzemné a štyri nadzemné podlažia.

Spoločnosť Ikea Bratislava, s.r.o. bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. januára 2003 a eviduje základné imanie vo výške 12,12 mil. eur. Jej vlastníkmi sú firmy Ingka Holding Europe B.V. a Ingka Pro Holding B.V. so sídlom v Holandsku a je súčasťou švédskej skupiny Ikea Group. Spoločnosť má na Slovensku iba jeden obchodný dom, a to v Bratislave. História skupiny Ikea siaha do roku 1943, kedy spoločnosť založil vo Švédsku Ingvar Kamprad. Odvtedy výrazne expandovala a v súčasnosti má celkovo 301 obchodných domov v 36 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy