HDP Lotyšska sa v 3. štvrťroku 2010 v medziročnom porovnaní zvýšil

Riga 9. novembra (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Lotyšska sa v 3. štvrťroku 2010 v medziročnom porovnaní zvýšil, prvýkrát po 10 kvartáloch. Rast exportu a priemyselnej výroby krajine pomohol zastaviť najdlhšie trvajúci pokles ekonomiky v rámci Európskej únie (EÚ).
Podľa najnovších štatistických údajov sa HDP Lotyšska za tri mesiace do konca septembra zvýšil medziročne o 2,7 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že stúpne o 0,9 %.
V porovnaní s predchádzajúcim 2. štvrťrokom vzrástol výkon lotyšskej ekonomiky o 0,8 %.
Na expanzii hospodárstva sa v uplynulom kvartáli najviac podieľala priemyselná produkcia, ktorá sa v medziročnom porovnaní zvýšila o 20 %.
Lotyšská ekonomika sa v dôsledku globálnej krízy vlani prepadla do najhlbšej recesie v rámci Európskej únie. HDP krajiny sa minulý rok znížil medziročne o 18 %. Pobaltský štát musel preto požiadať Medzinárodný menový fond (MMF) a EÚ o záchranný úver v hodnote 7,5 miliardy eur.
V prvých troch mesiacoch tohto roka však už krajina prekonala recesiu, keď výkon jej ekonomiky oproti predchádzajúcemu kvartálu stúpol o 0,3 %. Centrálna banka v Rige odhaduje, že HDP krajiny za celý tento rok ešte klesne, približne o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy