Dôvera investorov v strednej a východnej Európe vzrástla

Index podnikateľskej dôvery medzi priamymi zahraničnými investormi v strednej a východnej Európe zostavovaný agentúrou Reuters a bankou OeKB sa v októbri dostal na úroveň, na ktorej bol v októbri 2008 čiže pred tým, ako región zasiahla finančná kríza.

Index podnikateľskej dôvery medzi priamymi zahraničnými investormi v strednej a východnej Európe, ktorý štvrťročne zostavujú agentúra Reuters a rakúska banka OeKB, vzrástol v októbri na úroveň 29 bodov z júlových 23 bodov. Index sa tak dostal na úroveň, na ktorej bol v októbri 2008 čiže pred tým, ako nové európske trhové ekonomiky naplno zasiahla finančná kríza. Nálada sa zlepšila vo všetkých desiatich krajinách okrem Ukrajiny. Hodnota indexu ekonomického výhľadu sa zvýšila na 36 bodov z júlových 29 bodov a oproti októbru minulého roka bola dvojnásobne vyššia. „Priami zahraniční investori sa do budúcnosti pozerajú s dôverou,“ uviedla banka OeKB, ktorá podniká v oblasti financovania exportu.

Úroveň indexu podnikateľskej dôvery medzi priamymi zahraničnými investormi v Rusku vzrástla na 49 bodov z júlových 35 bodov a v rámci strednej a východnej Európy sa dostala najvyššie. V krajine sa po najhoršej recesii za 15 rokov obnovil hospodársky rast. Poľsko, ktoré sa ekonomickému poklesu ubránilo, sa zaradilo na druhé miesto a na tretej priečke bola Česká republika. Na druhom najhoršom mieste po ukrajinskom bol maďarský index, hoci oproti júlu posilnil o 2 body na úroveň 11 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy