Slovensko je podľa Wienk pripravené…

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair Play je teraz bariérou najmä postoj ľudí. Legislatíva je pritom štandardná a technológie dostupné.

Opravte si, prosím, meno poradcu Lisbon Council v prvej vete tretieho odseku správy, ktorú o 12:19 agentúra SITA vydala pod názvom IT: Slovensko je podľa Wienk pripravené na väčšiu transparentnosť. Správne má byť Anthony D. Williams.

Agentúra SITA sa za chybu ospravedlňuje a pre úplnosť vydáva opravené znenie správy.

BRATISLAVA 9. novembra (SITA) – Slovenská spoločnosť je podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair Play pripravené na zmenu filozofie dostupnosti informácií. Ako uviedla na kongrese ITAPA 2010, v súčasnosti sú informácie dostupné on-line v čase ich vzniku. „Tomuto trendu sa musí prispôsobiť aj Slovensko,“ skonštatovala Wienk. Podľa nej Slovensko už má štandardnú legislatívu a technológie sú takisto dostupné. Bariérou tak ostáva nedostatok profesionality verejnej správy a postoj ľudí. „Zmena v roku 1989 ľudí zaskočila, princípy slobodného prístupu k informáciám sa k nám dostávajú len pomaly,“ dodala Wienk.

Predstaviteľka Aliancie Fair Play však pozitívne hodnotí, že občianske iniciatívy už nie sú doménou organizácií, ale čoraz častejšie s nimi začínajú aj jednotlivci. K tomu prispieva aj prenikanie sociálnych sietí, pomocou ktorých sa šíria informácie.

Potrebu väčšej transparentnosti zdôraznil aj poradca Lisbon Council Anthony D. Williams. Podľa neho, vlády stoja pred úlohou zabezpečiť lepšiu dostupnosť informácií, napríklad vo finančnom sektore. Finančné inštitúcie by mali zverejňovať výsledky, aby sa ekonomika vyhla takým krízam, aké naposledy spôsobil pád niektorých amerických bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy