Britská priemyselná výroba v septembri posilnila

Priemyselná produkcia vo Veľkej Británii sa v septembri medzimesačne zvýšila o 0,4 %, čo je v súlade s očakávaniami analytikov

Priemyselná produkcia vo Veľkej Británii sa v septembri medzimesačne zvýšila o 0,4 %, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. V predchádzajúcom mesiaci vzrástol priemysel podľa revidovaných údajov rovnako o 0,4 %. Rast priemyselnej výroby bez baníctva a energetických spoločností však medzimesačne spomalil na 0,1 %, čo je najnižšia úroveň od apríla 2010. V auguste sa podľa aktualizovaných údajov priemysel bez baníctva a energetických spoločností zvýšil o 0,4 %.

Celkovú priemyselnú produkciu podporil silný rast v produkcii elektriny, plynu a vody, ktorá sa zvýšila o 1,4 % po tom, čo v auguste poklesla o 0,2 %. Produkcia ropy sa zvýšila o 0,9 %. Priemyselná produkcia bola v treťom kvartáli tohto roka o 4,1 % vyššia než v rovnakom období minulého roka, čo je najrýchlejšie tempo rastu od februára 1995. Analytici sa však obávajú, že zahraničný dopyt nebude dostatočný na to, aby vykompenzoval zníženie domáceho dopytu, ktorý v budúcom roku nepriaznivo ovplyvnia vládne úsporné opatrenia, zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) a rast nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy