Juncker kritizuje Fed za nové stimulačné opatrenia

Nie je vôbec isté, že nová nákupy štátnych dlhopisov povedú v USA k zvýšeniu investícií a spotrebiteľských výdavkov, tvrdí predseda skupiny ministrov financií eurozóny Eurogroup Jean-Claude Juncker

Rozhodnutie americkej centrálnej banky podporiť ekonomiku ďalšími nákupmi štátnych dlhopisov nemusí podporiť hospodársky rast v USA a namiesto toho môže spôsobiť presun kapitálu do rozvíjajúcich sa ekonomík, vyhlásil v pondelok predseda skupiny ministrov financií eurozóny Eurogroup Jean-Claude Juncker. „Nemyslím si, že je to dobré rozhodnutie,“ povedal Juncker, ktorý je zároveň luxemburským premiérom, v Európskom parlamente. „Bojujete proti dlhu tak, že vytvárate ďalší dlh. Čínska politika čelí rozsiahlej kritike, (Spojené štáty) ale iným spôsobom robia presne tú istú politiku,“ uviedol Juncker s tým, že vôbec nie je isté, či kroky federálneho rezervného systému povedú v USA k posilneniu investícií a zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov.

Americká centrálna banka minulý týždeň rozhodla, že nakúpi ďalšie vládne dlhopisy v celkovej hodnote 600 mld. USD s cieľom podporiť ekonomiku. Federálny rezervný systém pritom konštatoval, že tempo a rozsah programu bude pravidelne posudzovať a v prípade potreby upravovať, pričom to bude závisieť od toho, ako bude pokračovať zotavovanie.

(1 EUR = 1,3917 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy