Silná česká koruna ovplyvňuje zahraničný obchod

Praha 8. novembra (TASR) – Zahraničný obchod Českej republiky skončil v septembri 2010 s prebytkom 12,4 miliardy Kč (504,37 milióna eur), čo je o 4,5 miliardy Kč menej než v rovnakom období vlani.
Vývoz sa medziročne zvýšil o 17,7 % a dovoz o 21,8 %, informoval Český štatistický úrad (ČSÚ). Prebytok obchodnej bilancie sa počas posledných 7 mesiacov po sebe znížil. Nepriaznivý vplyv mal v septembri v medziročnom porovnaní nižší prebytok obchodu so strojmi a dopravnými prostriedkami a prehĺbenie deficitu obchodu s minerálnymi palivami.
„Dovoz rástol rýchlejšie ako vývoz už siedmy mesiac. Obrat zahraničného obchodu medziročne vzrástol o 74,1 miliardy Kč na 450,9 miliardy korún a predstavoval najvyššiu septembrovú hodnotu obratu od vstupu Českej republiky do EÚ,“ uviedol ČSÚ.
Aktívne saldo zahraničného obchodu bolo v septembri o niečo vyššie, než očakával trh.
„Výnimočným, našťastie len krátkodobým, faktorom ovplyvňujúcim obchod v tomto roku sú dovozy pre solárne elektrárne. Po odznení tohto vplyvu sa preto výsledky obchodu opäť zlepšia,“ uviedol Petr Dufek z ČSOB, ktorý očakáva za celý rok prebytok 130 miliárd Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy