Český priemysel a maloobchod posilnili

Septembrová priemyselná produkcia Českej republiky medziročne vzrástla o 12,2 %, maloobchodné tržby krajiny v sa septembri medziročne zväčšili o 3,5 %.

Česká priemyselná produkcia v septembri posilnila viac, ako sa očakávalo, pričom nahor ju ťahali objednávky zo zahraničia. Maloobchodné tržby tiež prekonali očakávania. Informoval o tom v pondelok Český štatistický úrad. Septembrová priemyselná produkcia medziročne vzrástla o 12,2 %, pričom v septembri minulého roka o 12,1 % klesla. Analytici predpokladali, že český priemysel v septembri posilní o 10,7 %. Maloobchodné tržby v ČR v sa septembri medziročne zväčšili o 3,5 %, analytici očakávali rast na úrovni 2 %.

Zahraničný obchod krajiny sa v septembri tiež vyvíjal lepšie, ako predpovedali analytici. Obchodná bilancia ČR vykázala prebytok 12,4 mld. CZK, analytici predpovedali prebytok v objeme 8,7 mld. CZK. Export sa medziročne zväčšil o 17,7 %, pričom išlo o jedenásty mesiac rastu. Dovoz sa zvýšil o 21,8 %, pričom posilňoval už deviaty mesiac. Stavebná produkcia krajiny však v septembri medziročne klesla o 7,3 % po tom, ako v auguste oslabila o 2,1 %. České ministerstvo práce v pondelok informovalo, že nezamestnanosť v októbri bola na úrovni 8,5 % , čiže sa oproti septembru nezmenila. Analytici však očakávali, že klesne na úroveň 8,3 %.

Priemyselnej produkcii pomohlo to, že nové objednávky v septembri celkovo medziročne posilnili o 14,6 % a objednávky zo zahraničia vzrástli až o 16,3 %. Rast objednávok podporil najmä záujem o počítače a elektroniku. V tomto segmente objednávky posilnili o 27,1 %. „Tieto údaje sú celkom dobré vďaka zahraničnému obchodu, priemyselnej produkcii a maloobchodným tržbám, ktoré boli vyššie, ako sa očakávalo. Miera nezamestnanosti však bola sklamaním,“ povedal Miroslav Frayer, analytik Komerčnej banky.

(1 EUR = 24,585 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy