Nemecký export v septembri vzrástol – dvakrát viac, ako sa čakalo

Berlín 8. novembra (TASR) – Nemecký export po dvoch mesiacoch poklesu v septembri 2010 opäť vzrástol, a to dvakrát viac, ako sa očakávalo. Schodok zahranično-obchodnej bilancie krajiny sa tak zvýšil. To je signálom, že ožívanie najväčšej ekonomiky eurozóny si aj v septembri udržalo solídne tempo.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu vyplýva, že vývoz z Nemecka sa po očistení od sezónnych vplyvov v septembri zvýšil oproti predchádzajúcemu mesiacu o 3 %, zatiaľ čo dovoz do krajiny klesol o 1,5 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že septembrový export z Nemecka vzrastie medzimesačne o 1,5 % a import stúpne o 0,6 %. Na porovnanie, v auguste sa vývoz z krajiny v porovnaní s júlom znížil o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní export z Nemecka v septembri vzrástol o 22,5 %, z toho vývoz do krajín eurozóny sa zvýšil o 13,6 %, zatiaľ čo do štátov, ktoré nie sú členmi Európskej únie, stúpol o 37,7 %.
Prebytok zahranično-obchodnej bilancie Nemecka sa po očistení od sezónnych vplyvov v septembri zvýšil na 15,6 miliardy eur z 12 miliárd eur v auguste 2010.
Za dobré septembrové výsledky vďačí Nemecko najmä rastúcemu vývozu do Číny a ďalších rozvíjajúcich sa krajín. Analytici ale upozorňujú, že spomaľovanie svetovej ekonomiky môže viesť k zníženiu svetového dopytu, čo sa negatívne odrazí aj na nemeckom exporte. Navyše, posilňovanie spoločnej európskej meny zdražuje vývoz z tejto krajiny.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy