BOJ nevylučuje ďalšie uvoľnenie menovej politiky

Viceguvernér Bank of Japan Hirohide Jamaguči uviedol, že v prípade poklesu ekonomiky bude centrálna banka pružne a rozhodne konať, vrátane rozšírenia programu nákupu aktív.

Viceguvernér japonskej centrálnej banky Hirohide Jamaguči upozornil na vynárajúce sa riziká pre ekonomiku krajiny a zdôraznil, že Bank of Japan (BOJ) je pripravené rozšíriť svoj program nákupov aktív, ak spozoruje jasné známky oslabenia hospodárstva. Jamaguči v pondelok v parlamente krajiny uviedol, že napriek silnému rastu v niektorých nových trhových ekonomikách a krajinách produkujúcich nerastné suroviny, existuje značné ohrozenie globálneho rastu a veľmi vysoká neistota, pokiaľ ide o výhľad ekonomiky USA. „Musíme mať na vedomí riziká pre ekonomiku Japonska,“ povedal Jamaguči. „V prípade, že budú existovať jasné známky poklesu ekonomiky a cien, sme pripravení konať pružne a rozhodne, vrátane rozšírenia programu nákupu aktív,“ konštatoval.

Jamaguči tak zaujal menej optimistický postoj v porovnaní s guvernérom BOJ Masaakim Širakawom, ktorý v piatok označil riziká pre japonskú ekonomiku za vyrovnané. Bank of Japan minulý týždeň rozhodla, že svoju menovú politiku necháva nezmenenú a v pondelok odštartovala už skôr schválený program nákupu aktív za 5 bil. jenov (JPY) vrátane vládnych aj podnikových dlhopisov. BOJ naposledy menovú politiku uvoľnila začiatkom októbra, kedy pre svoju základnú úrokovú sadzbu stanovila pásmo 0 až 0,1 % a sľúbila, že ju na tejto fakticky nulovej úrovni ponechá, kým sa neskončí deflácia. Začiatkom októbra BOJ zároveň ohlásila svoj program nákupov aktív.

(1 EUR = 114,41 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy