Volkswagen plánuje vyrábať v Číne elektrické automobily

Nemecká automobilka Volkswagen AG (VW) plánuje vyrábať v Číne spolu s jej dvomi partnerskými spoločnosťami elektrické automobily. Prvý model by chcela na tomto trhu predstaviť už v roku 2013. Informoval o tom v pondelok internetový portál auto.huanqiu.com. Volkswagen, ktorý vyrába v Číne autá v spolupráci s automobilkami SAIC Motor Corp a FAW Group, plánuje na čínskom trhu v období rokov 2014 až 2018 vyrobiť a predať 10 tis. elektrických automobilov, povedal Karl-Thomas Neumann, šéf VW pre Čínu.

Očakáva sa, že čínska produkcia elektrických automobilov dosiahne do roku 2020 milión kusov, povedal v októbri Wen Gang, čínsky minister vedy a technológií. Podľa prieskumu spoločnosti J.D. Power & Associates však dopyt Číny po elektrických autách a hybridoch bude do roku 2020 tvoriť menej než 9 % globálneho dopytu po autách takého typu.

Koncern Volkswagen pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Volkswagen Slovakia. Minulý rok ukončila svoje hospodárenie so ziskom 57 mil. eur. Obrat automobilky dosiahol 2,94 mld. eur. V bratislavskom závode vyrába Volkswagen Touareg, Audi Q7, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine má závod na výrobu komponentov a v Košiciach sa pripravujú autá na export do Ruska.

Súvisiace články

Aktuálne správy