SZRB znížila deväťmesačný čistý zisk medziročne o 55,2 %

Slovenská záručná a rozvojová banka dosiahla od začiatku januára do konca septembra tohto roka zisk po zdanení 1,17 mil. eur, no rok pred tým to bolo 2,6 mil. eur

Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) zaznamenala v troch kvartáloch medziročné zníženie čistého zisku o 55,2 % na 1,17 mil. eur. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, čisté úrokové výnosy klesli o 9,2 % na 10,78 mil. eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií síce vzrástli o 29,1 % na 514 tis. eur, avšak na celkových výnosoch sa to zásadne neodrazilo. Prevádzkové výnosy sa tak znížili o 0,4 % na 13,18 mil. eur. Banke zároveň stúpli prevádzkové náklady o 3,6 % na 8,14 mil. eur. Tiež mala medziročne vyššie opravné položky a rezervy.

Začiatkom októbra banka informovala, že pristúpila v súlade s balíkom úsporných opatrení vlády k šetreniu. Ako vtedy povedal Martin Hrušovský z odboru komunikácie banky, ku koncu septembra sa znížil počet zamestnancov o viac ako 12 %. Súčasne banka dala výpoveď z prenájmu kancelárskych priestorov a robia sa ďalšie opatrenia na zníženie všeobecných prevádzkových nákladov. Ich celková úspora dosiahne podľa vyjadrení banky medziročne približne 10 %.

Novovymenované predstavenstvo banky tak začalo ihneď po svojom nástupe so znižovaním prevádzkových nákladov. Rezort financií vymenoval 23. augusta za nového šéfa banky Michala Krajčoviča, ktorý vystriedal Dušana Tomašca. Podpredsedom predstavenstva sa stal Ivan Murín. Ďalším členom predstavenstva banky je Juraj Minarovjech a Ľubomír Trnka. Banka zároveň pripravuje kroky na aktívnejšiu podporu malých podnikateľov formou poskytovania investičných úverov, mikroúverov, bankových záruk a podobne.

Slovenskú záručnú a rozvojovú banku založilo Ministerstvo financií SR ako štátny peňažný ústav v roku 1991 a koncom októbra 2002 sa banka zmenila na akciovú spoločnosť. Jediným akcionárom je štát. Banka je zameraná najmä na rozvoj malého a stredného podnikania na Slovensku. Okrem malých a stredných podnikateľov podporuje aj mestá a obce či vlastníkov bytových domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy